Actie aan Turkse ambassade voor vrijlating Amnesty-directeur

© (Twitter) ©Lore Van Welden

Het is vandaag exact 100 dagen geleden dat Idil Eser, directeur van Amnesty International Turkije, achter de tralies belandde. Daarom doet Amnesty vandaag een actie aan de Turkse ambassade in Brussel. De actievoerders vragen de vrijlating van Idil Eser en zijn somber gekleed omdat Eser haar verjaardag zaterdag in de gevangenis moet doorbrengen. 

Idil Eser werd op 5 juli samen met negen andere activisten gearresteerd tijdens een workshop in Istanbul. Acht van hen zitten nog steeds opgesloten in de gevangenis, twee van hen werden vrijgelaten onder borg. 

Wereldwijd wordt vandaag, morgen en overmorgen actie gevoerd tegen de opsluiting van Idil Eser. De zwart uitgedoste actievoerders in Brussel hebben zwarte cupcakes afgegeven aan de ambassade samen met 17.000 handtekeningen die ze verzamelden in België tegen de opsluiting van Idil Eser en de andere mensenrechtenactivisten.

Het is zaterdag Idil Eser's verjaardag en het is vandaag 100 dagen geleden dat de zogenaamde “Istanbul10” opgepakt werden. “Mijn collega Idil moet haar verjaardag noodgedwongen doorbrengen in de zwaarst beveiligde Turkse gevangenis. Over heel de wereld vieren we vandaag haar verjaardag met een somber verjaardagsfeest. Helaas zonder Idil zelf. Maar we geven niet op tot we haar het mooiste cadeau kunnen schenken: haar vrijheid," zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Verdacht van terreur
De "Instanbul10"  werden initieel beschuldigd van hulp aan terreurgroepen zonder er zelf lid van te zijn. Vorige week werd de klacht verzwaard tot beschuldiging van lidmaatschap aan verschillende terreurorganisaties. Als de rechtbank de nieuwe aanklacht aanvaard, riskeren de activisten een gevangenisstraf van 15 jaar.

“De aanklacht tegen deze mensen is absurd. Zij pleegden geen misdrijf. Ze hebben zich ingezet voor de rechten van anderen en betalen daar nu een zware prijs voor. We vragen nu aan de Turkse autoriteiten hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating,” aldus De Graeve.

Na drie maand onderzoek liggen nog steeds geen concrete bewijzen op tafel. Courante mensenrechtentaken, zoals campagne voeren voor de vrijlating van hongerstakende leerkrachten of pleiten tegen de verkoop van traangas, worden in de aanklacht gelinkt aan terreur.

© (Twitter) ©Wies De Graeve
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook