Actie tegen hoofddoekenverbod kent weinig succes

© allochtone.blogspot.be
Aan het Atheneum Andrée Thomas in Vorst hebben een maximaal vijftig mensen donderdag actie gevoerd. Ze vinden schoolreglementen die hoofddoeken verbieden discriminerend. De opkomst was veel kleiner dan verwacht.

De actie was een initiatief van de Mouvement pour les Droits Fondamentaux. Verschillende manifestanten probeerden rond 10 uur de school binnen te dringen. De leerlingen werden ook opgeroepen hun sluier aan te houden. De actievoerders raakten niet binnen, maar konden hun eisen wel overmaken aan de prefect van de school.

De actievoerders willen dat het hoofddoekendebat opnieuw op tafel komt. Ze vinden dat interne schoolreglementen die de hoofddoek verbieden, niet wettelijk zijn en bovendien discriminerend. Een hoofddoekenverbod schendt het Verdrag voor de Rechten van de Mens, vindt de beweging.

Naargelang de bron daagden uiteindelijk twintig à vijftig actievoerders op. Nochtans hadden 1.500 mensen hun aanwezigheid bevestigd via Facebook, schrijft La Capitale.

In 2007, het jaar waarin het Atheneum de hoofddoek verbood, telde de school met 37 procent het hoogste aantal leerlingen met hoofddoek in België, aldus prefect Marc Evrard.

Langs Nederlandstalige kant is er een algemeen verbod op religieuze symbolen in het gemeenschapsonderwijs. Katholieke scholen bepalen zelf of ze de hoofddoek toelaten. In het Franstalig onderwijs in Brussel zijn er ondertussen bijna geen middelbare scholen meer die de hoofddoek nog toelaten.

Een paar weken geleden kwam de Mouvement pour les Droits Fondamentaux al in het nieuws met een kritische blog tegen documentairemaakster Sofie Peeters. De beweging vond dat Peeters in haar documentaire over seksisme in de Anneessenswijk ook aandacht had moeten besteden aan werkloosheid bij vrouwen in de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?