| Cannabisplant (Archiefbeeld)

Actie voor decriminalisering verdovende middelen in Warandepark

© Belga
23/06/2019

In het koninklijk park van Brussel voerden zaterdag een vijftigtal drughulpverleningsorganisaties actie voor de decriminalisering van verdovende middelen. Met verschillende informatiestandjes wilden ze het publiek sensibiliseren voor hun boodschap: het huidige drugsbeleid is nefast voor de gebruikers en de samenleving. Dit jaar hebben de deelnemers vooral aandacht voor cannabis.

Het evenement in het Warandepark maakt deel uit van de internationale campagne "Support. Don't Punish", verspreid over meer dan tachtig landen, waaraan in België een vijftigtal organisaties en verenigingen deelnemen die actief zijn in onder meer de gezondheidszorg, de rechten van de mens, de permanente educatie, en de gevangenissector.

Allen vragen zij om de huidige drugswetgeving grondig te herzien. "Het drugsbeleid moet gebaseerd worden op wetenschappelijke waarheden in plaats van op morele overwegingen", klink het bij de deelnemende organisaties.

"In de huidige stand van de wetgeving is het niet mogelijk om op meer innoverende manieren om te gaan met de uitdagingen die het drugsgebruik stelt", zeggen de organisatoren. "Noch kunnen we de strategieën ontwikkelen die de Wereldgezondheidsorganisatie, de professionele drughulpverleners en zelfs bepaalde verkozenen voorstellen. Heel wat internationale organisaties dringen erop aan om meer te investeren in gezondheidszorg om het drugsgebruik aan te pakken maar, de vorige federale regering heeft met haar zerotolerancebeleid enkel stappen achteruit gezet."

Zo is therapeutisch gebruik van cannabis nog steeds niet mogelijk, blijven cannabis social clubs buiten de wet staan, zijn behandelingen met medische heroïne niet mogelijk en blijft de toegang tot Naloxon of Narcan, twee geneesmiddelen die een overdosis heroïne kunnen verhelpen, uitermate beperkt.

De deelnemende organisaties pleiten voor een decriminalisering van het recreatieve drugsgebruik voor volwassenen, een decriminalisering van het therapeutisch gebruik, en een regulering van de toegang tot drugs, via overheidsapotheken, cannabis social clubs of eigen kweek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, legaliseren cannabis, medicinaal gebruik, Warandepark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni