Actiegroep betoogt op 5 oktober in Brussel voor kwaliteitsvolle kinderopvang

De actiegroep "Eerste 1.000 dagen" pleit op woensdag 5 oktober om 16 uur in het Gaucheretpark voor een marshallplan voor kwaliteitsvolle kinderopvang. Ze roepen de beleidsmakers, en Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits in het bijzonder, op om structurele oplossingen uit te werken voor de sector.

Op 1 april vorig jaar werd een eerste actie gehouden door "De eerste 1.000 dagen". Nadien is de actiegroep op 20 juni ontvangen door minister Crevits, met de belofte dat er verder rond tafel gezeten zal worden. Sindsdien is er nog geen uitnodiging of initiatief gevolgd, waardoor ze nu opnieuw actie voeren.

Marshallplan

De actiegroep, die onder meer bestaat uit ouders, leerkrachten, scholen, experts en onderwijsorganisaties, pleit nu voor een marshallplan, een erkenning van het pedagogisch belang van de eerste 1.000 levensdagen van een kind en structurele veranderingen en investeringen in de kinderopvang, vertrekkend vanuit de noden van het kind en de ouder.

"Sectorbreed kampen we met een personeelstekort. Vervangingsvacatures voor een zwangerschap of langdurige afwezigheid raken dus ook niet ingevuld. Als wij geconfronteerd worden met tekorten, kan het zijn dat we in een kinderdagverblijf naar beperkte openingsuren gaan", vertelt Sabine Winters van Kinderdagverblijven GO! Scholengroep Brussel en onderdeel van de actiegroep.

Week van de kinderopvang

De manifestatie op 5 oktober betekent het startschot van de week van de kinderopvang van 10 tot 16 oktober. Het is een manier om de kinderbegeleiders te bedanken en de petitie van "De eerste 1.000 dagen" nogmaals in herinnering te brengen. Tot nu werden al bijna 29.000 handtekeningen verzameld voor kwaliteitsvolle kinderopvang.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?