Actiegroep Reclaim the Pride wordt uit parade gehaald

© Belga
18/05/2019
Updated: 18/05/2019 16.34u

Een aantal deelnemers van de Pride Parade die zaterdagnamiddag door Brussel trekt, wordt momenteel door de politie uit de optocht gehaald.

Het gaat om leden van de actiegroep Reclaim the Pride, die protesteerden tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride. Het politieoptreden verliep hardhandig en het kwam tot stevig trek- en duwwerk langs beide kanten. Minstens een persoon werd in de boeien geslagen.

"We protesteren tegen de politieke recuperatie van de Pride, tegen het gebrek aan politieke actie en de onzekerheid waarin LGBTQIA+ en sekswerkers nog steeds leven", kondigden de actievoerders, die zich enkel identificeren met schuilnamen, zaterdagochtend aan.

"De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Politici komen er een plaats innemen die de hunne niet is, op zoek naar stemmen, en monopoliseren een feest dat oorspronkelijk deel was van de strijd, het verzet en de revolutie van de LGBTQIA+. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval."

Hun protest werd allesbehalve op prijs gesteld door de Brusselse politie die de groep in de Ravensteinstraat uit de parade haalde en aan de zijkant van de weg duwde. Daar moeten de actievoerders momenteel wachten terwijl de parade voorbij trekt.

Van de Ecolo-wagen kwam er kort enige steun maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders veelal op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA-truck moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en -ballonnen. Ook toen de PS-wagen langsreed, liepen de gemoederen op. De politie moest op dat moment traangas gebruiken en de actievoerders nog verder terugdrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Belgian Pride , Pride Parade , Reclaim the Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni