| De voorbije jaren waren er al acties om het plein tot Lumumbaplein te dopen. Zo werden er plastic straatnaambordjes aan de gevels aangebracht.

Acties in Brussel en Elsene tegen gevolgen koloniaal verleden

PSZ
© Belga - BRUZZ
16/01/2018

In Brussel, Elsene en een reeks Vlaamse steden vinden deze woensdag 'dekoloniseeracties' plaats. In Elsene, achter de Sint-Bonifatiuskerk, willen actievoerders opnieuw het veelbesproken Lumumbaplein inwijden. "Maar samenscholing is door de politie verboden", zegt initiatiefnemer Philip Buyck.

De acties in Elsene en Brussel vinden deze woensdag 17 januari plaats onder de noemer #DekoloniseerMijnStad. In Elsene zorgt de discussie over de inwijding van een Lumumbaplein al langer voor ophef.

De gemeente is tegen, maar riep als tegemoetkoming vorige herfst een speciale commissie bijeen. Die buigt zich over de vraag of er al dan niet een gedenkplaat moet komen voor de gewezen Congolese premier Patrice Lumumba.

Philip Buyck van de Lumumba-bibliotheek in Elsene is een van de voorstanders van een Lumumbaplein. Hij organiseert elk jaar op 17 januari een bijeenkomst, de dag waarop Lumumba werd vermoord.

Politieverbod

"Dit jaar kreeg ik echter telefoon van de politie", zegt hij. "Met de mededeling dat er een verbod geldt om samen te komen. Wie er toch is, zal geïdentificeerd en mogelijk opgepakt worden, werd me verteld."

Buyck wil samen met andere actievoerders om 18.00 uur een straatnaambord op het plein hangen. Om zo het Lumumbaplein officieus in te wijden. Ondanks het telefoontje van de politie is hij van zin voort te doen. "Ik laat me niet afschrikken. Wij gaan gewoon ons ding doen."

Met dekoloniseren bedoelen we het wegwerken van de directe erfenis van het kolonialisme in de huidige Belgische samenleving, met name racisme, discriminatie en ongelijkheid

vzw Hand in Hand tegen racisme

Ook in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende en Halle staan er acties gepland. De vzw Hand in Hand tegen racisme coördineert de acties.

"Met dekoloniseren bedoelen we het wegwerken van de directe erfenis van het kolonialisme in de huidige Belgische samenleving, met name racisme, discriminatie en ongelijkheid", klinkt het. "Tegelijk willen we bouwen aan een nieuwe toekomst, waarin de rechten van alle inwoners gegarandeerd worden."

Lumumba als symbool

Volgens de initiatiefnemers is het koloniale verleden in de openbare ruimte nog sterk aanwezig door de vroegere propaganda via standbeelden en straatnamen. "Dekoloniseren betekent hier de stemmen te laten horen van mensen en organisaties met een migratie-achtergrond en vanuit andere perspectieven te leren kijken naar het verleden, het heden en de toekomst."

De initiatiefnemers zien Lumumba als een symbool van dekolonisering. "Een Lumumbastraat zou een allereerste stapje zijn om dit nieuw perspectief ook in de openbare ruimte tot uiting te laten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni