Acties tegen nieuwe afvalophaling op komst

De vakbonden bij Net Brussel dreigen ermee hun stakingsaanzegging te activeren. Die aanzegging loopt al sinds 20 december, en volgens de bonden zal een actie niet lang meer uitblijven. Het personeel is woedend over het nieuwe systeem voor huisvuilophaling, die sinds 2 januari van kracht is. De bonden vinden het nieuwe schema te zwaar. “De mensen zijn het kotsbeu”, klinkt het.

Dat bericht BX1 en bevestigt vakbondssecretaris Michel Piersoul aan onze redactie. Een concrete actie is nog niet gepland, “maar de bom kan op elk moment barsten. Mogelijk zullen de werknemers zelf, los van de vakbonden, beslissen om het werk neer te leggen, zo diep zit het.”

Staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) koos voor een nieuw systeem van vuilnisophaling: de gele en blauwe zakken worden nu opnieuw wekelijks opgehaald, de oranje zak voor organisch afval komt erbij, en de avondophalingen zijn afgeschaft.

Het nieuwe plan is nu een week in voege, en volgens de vakbonden is die eerste week niet goed verlopen. Vanwege de dubbele ophaling van witte en blauwe of gele zakken, moeten de vuilniswagens nu drie in plaats van de gebruikelijke twee rondes door de Brusselse wijken doen.

Volgens Piersoul is de situatie op lange termijn niet houdbaar. “Drie ophaalrondes in plaats van twee maakt een enorm verschil. De rondes duren lang, en het repetitieve werk om de zakken van de woningen naar de vrachtwagen te brengen, weegt door. Ik denk dat de werknemers sneller vermoeid zullen geraken, en dat gaat voor problemen zorgen.”

In oktober stemde 93 procent van de vakbondsleden onder de werknemers van Net Brussel al tegen de hervorming.

Slecht voorbereid
“Het nieuwe systeem is slecht voorbereid”, vervolgt Piersoul. “De gewestelijke autoriteiten en de ingenieurs hebben zich zwaar vergist in de berekeningen. Aanvankelijk dacht men dat er 20 extra mensen nodig zouden zijn voor de ophalingen op woensdag, in december kwam men plots tot de vaststelling dat er nog eens 29 nieuwe mensen nodig zijn.”

Er zijn al 36 interimkrachten, voor twee maanden, aangeworven om de ophaling op woensdag gemakkelijker te maken, maar voor de bonden is dat niet voldoende. Ook op andere dagen zijn er immers problemen.

Bovendien ligt de oplossing volgens Piersoul niet in het aanwerven van tijdelijke krachten: “Als Net Brussel beslist om interims aan te werven om het werk te doen dat de vaste mensen niet afgerond krijgen, dan wil ik meteen in staking gaan. Men zou beter maatregelen nemen tegen diegenen die hun werk niet goed hebben gedaan”, zo verwijst hij naar de gebrekkige voorbereiding.

Laanan erkent dat het nieuwe systeem nog met enkele kinderziektes kampt, maar belooft beterschap. Zo overweegt ze om de interimkrachten definitief aan te werven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?