De actievoerders richtten een checkpoint in aan de ingang van VRT en RTBF.

Actievoerders blokkeren VRT uit protest tegen songfestival in Israël

© Belga
14/05/2019

Een honderdtal actievoerders heeft dinsdagavond een uur lang de ingangen van de openbare omroepen VRT en RTBF in Brussel geblokkeerd. Dat deden ze uit onvrede met het feit dat het Eurovisiesongfestival, waarvan beide zenders dinsdagavond de eerste halve finale uitzenden, in Israël plaatsvindt.

Dat land onderwerpt de Palestijnen aan "militaire bezetting, economische onderdrukking en systematische bombardementen", klinkt het. De actievoerders roepen VRT en RTBF op om het festival te boycotten.

Zowat veertig manifestanten verzamelden aan de ingang van de VRT en ongeveer zestig aan die van de RTBF, zegt Julie Steendam, die optreedt als woordvoerster van de actievoerders.

Steendam is zelf lid van PVDA, maar verzekert dat het om "een initiatief van burgers" gaat dat zich via de sociale media verspreidde. "Wij voeren nu actie in navolging van de oproepen van verschillende maatschappelijke organisaties en bekende figuren."

Enkele manifestanten ketenden zich tijdens de actie vast aan de toegangspoorten. Sommigen waren ook verkleed als Israëlische soldaten en Palestijnse gevangen. Aanvankelijk eisten de actievoerders dat ons land niet zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Aangezien de Belgische kandidaat Eliot, met het lied "Wake Up", al in Israël is en dinsdagavond aan de bak komt, vragen ze nu aan de openbare omroepen om de muziekwedstrijd niet uit zenden. "Dat is nu onze eerste eis", zegt Steendam. "Maar als de VRT en de RTBF het toch zouden uitzenden, dan vragen wij dat ze daarbij een disclaimer tonen dat Israël een bezettingsmacht is die al 60 jaar lang de internationale regels met de voeten treedt."

De blokkade ging dinsdagavond om 17.30 uur van start. Ongeveer een uur later werd ze opgeheven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, VRT-gebouw, vrt, eurovisiesongfestival, Israël

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni