Actievoerders hopen op 10.000 demonstranten tegen Trump

© Bakou Mertens

Op donderdag 25 mei komt Donald Trump naar Brussel voor de opening van het nieuwe NAVO-gebouw. Daags voordien is een groot protest gepland. De organisatie mikt op een tienduizendtal deelnemers. “We betogen niet tegen de persoon, maar tegen zijn beleid.”

Wat begon als een Facebookevenement van vier Gentse studenten als reactie op het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Brussel, groeide razendsnel uit tot een heuse protestmars waar zowel sociale bewegingen, vakbonden als klimaatbewegingen aan deelnemen.

“We mikken op tienduizend deelnemers,” zegt Bakou Mertens, een van die vier initiatiefnemers. De grootschaligheid van het evenement maakt het duur. Het platform lanceerde twee weken geleden een crowdfunding. “Om geen financiële put te slaan, moeten we nog 2.700 euro ophalen,” zegt de twintigjarige Brusselaar die Politieke Wetenschappen studeert in Gent.

De betoging moet niet alleen een signaal geven aan Belgische politici, maar wil de deelnemers ook informeren over het beleid en discours van de Amerikaanse president en zijn Europese evenknieën. “Veel mensen maken zich zorgen om Trump, maar weten niet altijd goed waarom. Daarom plannen we het eerste uur diverse sprekers die elk vanuit hun invalshoek het beleid van de Amerikaanse president toelichten. Milieu, seksisme, racisme en vrede komen hierbij aan bod. Het moet ook duidelijk zijn dat niet alleen Trump de sociale rechten in gevaar brengt, ook Europese leiders zetten ons sociaal systeem onder druk.”

De betoging maakt een lus dwars door het centrum van en naar het Noordstation. Daar wordt de avond afgesloten met eetstandjes en concerten.

Er vinden ook twee Hellhole-evenementen plaats: op 21 en 25 mei. Het Hellhole Festival op 21 mei zou een echt festival worden met optredens en foodtrucks, maar door tijdsgebrek vereenvoudigde organisator Johan Loeckx het evenement naar een muzikale picknick. Het Hellhole Event sluit de protesten af op donderdag 25 mei met een optreden van de Brusselse band Massis in het gemeenschapscentrum Elzenhof.

 

Bekijk hier ook het studiogesprek met United We Stand-organisator Bakou Mertens:

 

Donald Trump in Brussel

Op 24 en 25 mei brengt de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan 'hellhole' Brussel. Volg hier alle berichtgeving over zijn bezoek, de tegenbetogingen, de veiligheidsmaatregelen en de impact daarvan op het dagelijks leven in Brussel. LIVECENTER | Donald Trump bezoekt Brussel   
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?