Activisten betogen op vlot tegen inperking demonstratierecht

© BRUZZ

Zo’n 30 creatieve activisten hebben zondagmiddag rond 14.00 uur het Brussels kanaal ingepalmd om te betogen tegen de inperking van het demonstratierecht. De opmerkelijke manier van betogen gebeurde op het kanaal omdat betogen op straat van de federale regering niet is toegestaan.

“De staat verbiedt ons de straat, dus protesteren we op het kanaal,” zo simpel is het volgens de organisatoren van de actie. “Terwijl de nationale veiligheidsraad winkels, bars en de toeristische sector heropent is het nog steeds niet toegestaan om te betogen. Samenkomen om te streven naar meer sociale rechtvaardigheid en om de ecologische ramp waarin we ons bevinden te beperken, is een essentiële behoefte.”

De activisten protesteerden niet alleen tegen de inperking van het demonstratierecht, maar ook om andere sociale ongelijkheden aan de kaak te stellen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Zo wilden ze de regering eraan herinneren dat tijdens de gezondheidscrisis veel mensen door de autoriteiten zijn vergeten: gedetineerden, ouderen, migranten en daklozen.

Tenslotte spraken de activisten ook hun steun uit voor arbeiders die tijdens de crisis in de frontlinie stonden en riepen op tot regularisatie van alle migranten zonder papieren, het creëren van betaalbare huisvesting en het beëindigen van racisme en de straffeloosheid van de politie.

Betoging kanaal
© BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?