ACV Openbare Diensten eist aangepaste taalkaders voor Brusselse brandweer

Brandweer van Brussel Brandweer van Brussel
© PhotoNews
© PhotoNews

ACV Openbare Diensten eist aangepaste taalkaders bij de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Volgens de vakbond lappen de bevoegde ministers - staatssecretaris bevoegd voor de DBDMH Pascal Smet en minister van openbaar Ambt Sven Gatz - de tweetalige dienstverlening aan hun laars.

Smet en Gatz zijn volgens ACV Openbare Diensten gezwicht voor een 30 jaar oud politiek akkoord over de taalkaders bij de brandweer dat bepaalt dat er zeker niet meer dan 30 procent Nederlandstalige vertegenwoordiging is.

Maar dat is onwerkbaar, zegt de vakbond. Omdat er in het huidig taalkader een te groot taalonevenwicht is in de verhouding tussen Nederlandstalige en Franstalige collega's (29,42% - 70,58%), is het onmogelijk om een gegarandeerde tweetalige dienstverlening met eentalige hulpverleners te organiseren zoals de vandaag geldende taalwetgeving verplicht. In het voorstel van taalkader dat nu op tafel ligt, is sprake van 29,34% Nederlandstalige operationele personeelsleden. Dit maakt een tweetalige dienstverlening, zoals de taalwetgeving verplicht, nog steeds onmogelijk, klinkt het.

Vandaag zijn er al te weinig Nederlandstalige operationele personeelsleden om een gegarandeerde tweetalige dienstverlening te kunnen verzekeren. In totaal zouden er 541,44 Nederlandstalige personeelsleden moeten zijn in plaats van de in het nieuwe taalkader voorziene 372, berekende de christelijke vakbond.

"Het is onmogelijk om een operationele dienst zoals de Brusselse brandweer te laten functioneren met ééntalige hulpverleners. Er ontstaan problemen bij het ziekenwagenvervoer, op niveau van bevelvoering, opleiding, evaluatie, tucht van de operationele personeelsleden. De huidige invulling van het taalkader belast de functionele werking van de DBDMH, is tijdrovend en zorgt voornamelijk voor veel frustraties onder de personeelsleden, met nadelige gevolgen voor hen en voor de burgers die zij moeten bijstaan", besluit Rudi De Coster, secretaris Gewest Brussel van ACV Openbare Diensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?