ACV roept op tot een staking op 30 april bij de federale overheid

© ACV Voeding en Diensten (via Twitter)
| "Het ontbreekt de minister aan visie", is de uitleg die de christelijke vakbond ACV geeft aan de stakingsactie. (archieffoto)

Het ACV roept op tot een staking op 30 april bij de federale overheid. De christelijke vakbond is het beu dat minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) sinds de zomer 'de ene na de andere aanval' lanceert op het ambtenarenapparaat, zo luidt het.

"De vaste benoeming wordt afgebouwd, er wordt beknibbeld op de verlofregeling, interimarbeid wordt ingevoerd en het ziektekrediet staat op de helling. Waar moet het naartoe met het federaal openbaar ambt? Daarover ontbreekt het de minister aan visie", staat in het persbericht.

'Minister is niet geïnteresseerd in ambtenarij'

ACV-secretaris Mark Saenen meent dat de partij van Vandeput - N-VA - helemaal niet geïnteresseerd is in de ambtenarij. "Het enige wat hen interesseert is besparen, om de achterban te paaien." In het regeerakkoord is sprake van 500 miljoen euro besparingen bij de federale overheid, maar daar is volgens de vakbondsman na vier jaar nog bijna niets van gerealiseerd. "Dus begint de minister in het wilde weg en met de botte bijl te hakken en te snoeien."

De onderhandelingen met de vakbonden vinden plaats in het Comité B, en volgens Saenen wil Vandeput daar de codex (die het algemeen statuut voor de federale ambtenaar regelt, red.) helemaal herschrijven. "Met vaak ondoordachte voorstellen. Zo wil hij het bevorderingsexamen afschaffen, waardoor er geen wervingsreserve meer zal zijn en de termijn om nieuwe aanwervingen te doen dus nog langer zal aanslepen dan vandaag."

Nog meer acties in mei

Het ACV roept zijn leden op om op 30 april - een brugdag - het werk neer te leggen en de diensten gesloten te houden. Het gaat dan om de zogenaamde FOD's of ministeries van vroeger. Overheidsbedrijven zoals NMBS of bpost vallen niet onder de stakingsoproep.

Volgens Saenen is het niet uitgesloten dat ook de andere bonden aan de actie zullen deelnemen. "Dinsdag 17 april vindt daarover overleg plaats. Ik denk dat we elkaar zullen vinden." In mei komen er mogelijk nog meer acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?