Advocaten zoeken allochtone opvolgers op scholen

© brusselnieuws.be
11/03/2016

De Nederlandstalige Orde van Advocaten bij de Balie in Brussel wil werk maken van meer diversiteit. Advocaten bezoeken daarom een aantal Brusselse scholen om jongeren met een 'niet-klassieke' achtergrond te enthousiasmeren voor het vak.

Ieder jaar organiseert de Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel de actie 'advocaat in de school' in samenwerking met de Orde van Vlaamse Balies. Advocaten brengen een bezoek aan klassen in het lager en secundair onderwijs om er de leerlingen meer uitleg te geven over de werking van justitie en het beroep van advocaat.

Voor het eerst ligt dit jaar de focus op het promoten van diversiteit aan de Balie te Brussel, zodat de advocatuur de maatschappelijke realiteit weerspiegelt. Vandaag hebben de meeste jongeren die ervoor kiezen om advocaat te worden, namelijk ongeveer hetzelfde profiel en dezelfde achtergrond: wit en en welvarend.

"In 2007 heeft Orde van Vlaamse Balies een onderzoek gedaan waaruit bleek dat maar 0,5 procent van de advocaten één of twee ouders heeft van vreemde origine," vertelt projectleider en advocaat van Turkse komaf Sevda Karsikaya aan Brusselnieuws.be

Karsikaya bracht vrijdagmorgen een eerste bezoek aan de leerlingen van het vijfde leerjaar aan het Sint-Pieterscollege in Jette. "De leerlingen wilden onder meer weten wat een advocaat verdient en of je nog wel vrije tijd hebt, maar ook of je de taal goed moet kennen."

"Inderdaad moet je de Nederlandse taal zeer goed machtig zijn en in Brussel is tweetaligheid een pluspunt. Voor kinderen van vreemde origine is dat niet altijd evident. Maar nu ze nog jong zijn hebben ze de kans om hun talenkennis te ontwikkelen," legt Karsikaya uit.

Bang dat het te moeilijk is

"Leerlingen van vreemde origine zijn soms bang dat de advocatuur te moeilijk is en dat ze het niet aankunnen. De school speelt daarin een belangrijke rol. Leerkrachten gaan daar te vaak in mee en verwijzen hen ten onrecht door naar het technisch- of beroepsonderwijs. Vanuit die richtingen is het moeilijk om nog door te stromen naar de advocatuur."

Of ouders van kinderen van vreemde origine ook een rol spelen in de lage cijfers van het aantal allochtonen dat voor de advocatuur kiest, kon Karsikaya niet zeggen. "Mijn eigen familie heeft altijd achter mij gestaan. Vrouwen in allochtone gemeenschappen hebben bovendien vaak meer rechten om te studeren dan mannen."

Volgende week donderdag 17 maart brengt de advocaat een bezoek aan de Virgo+ school in Vilvoorde in de hoop daar ook een aantal leerlingen te enthousiasmeren om voor een studierichting waaraan ze misschien nog niet hadden gedacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni