Afghanen weg uit Heilig Kruiskerk

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
30/09/2013
Zo'n 150 Afghanen hebben rond 16 uur de Heilig Kruiskerk verlaten. Het gaat om een deel van de uitgeprocedeerde Afghanen die vorige week uit een ander bezet gebouw in de Troonstraat zijn gezet. Fedasil biedt een aantal mensen opvang aan, en ook de ULB kan een honderdtal mensen ontvangen.

Maandagochtend stroomden de Afghanen druppelsgewijs de Heilig Kruiskerk binnen. Dat gebeurde zonder voorafgaandelijk overleg met de pastoor. De groep van ruim 400 uitgeprocedeerden wilde vooral hun politieke actie verder zetten. Eerder dan om tijdelijke huisvesting is het hen vooral om een permanente verblijfsvergunning te doen.

De groep bezette tot vorige week nog het gebouw van de Samu Social in de Troonstraat. Aanvankelijk werd verwacht dat tegen de namiddag de groep weer min of meer voltallig zou zijn. Maar de politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene verhindert dat. Sinds 12.30 uur belet ze de toegang tot de kerk. Bij de uitzetting werd aan de gezinnen met kinderen elders onderdak beloofd. Fedasil toont zich bereid de mensen die een aanvraag hebben ingediend, op te vangen. Ook in ULB kunnen de komende drie nachten een honderdtal mensen terecht, meldt De Standaard.

Geen uitzetting
Waarnemend burgemeester Dominique Defourny (MR) - burgemeester Willy Decourty (PS) is met vakantie - maakte van meet af aan duidelijk dat ze de Afghanen uit de kerk zou zetten indien ze tot later dan 16 uur zouden blijven.

Zo ver lieten de Afghanen het niet komen. Omdat ze een herhaling van de uitzetting van vorige week wilden vermijden, beslisten ze iets vóór 16 uur om de kerk spontaan te verlaten.

Het is niet de eerste keer dat de Heilig Kruiskerk bezet wordt door asielzoekers. Aangezien Afghanen eerder al steun kregen van deze kerk, hoopten ze met de actie ook nu op bijstand. "De meesten onder ons slapen op straat" zegt de woordvoerder van de actioevoerders Ramin Samazdai aan brusselnieuws.be. Samazdai (18) was zelf al uitgeprocedeerd als minderjarige, maar heeft nu als meerderjarige een nieuwe asielaanvraag ingediend. "Niemand van ons wil vrijwillig terug naar Afghanistan. Wie wil er nu terug naar oorlogsgebied?", zegt de jongeman in vlot Nederlands. Hij verblijft in België sinds 2008 en liep school in Schoten.

Vrijdag betoging aan het kabinet-Di Rupo
Zowel de pastoor van de Heilig Kruiskerk als pastoor Daniël Alliet van de Begijnhofkerk - voorvechter van de rechten van sans-papiers - zochten en vonden een paar plekken voor de Afghanen om te slapen. "Voor de gezinnen - samen gaat het om ongeveer 40 personen - hebben we slaapplaatsen gevonden", zegt Alliet aan brusselnieuws.be. "Maar wat ze echt willen is één plek om actie te voeren".

En die actie gaat verder. Vrijdag betogen de Afghanen voor het kabinet van premier Di Rupo. Bedoeling is dat alle Afghanen asiel krijgen in België. Op dit ogenblik schommelt het percentage van de Afghanen die asiel krijgen volgens Alliet rond de 50 procent.

De actievoerders worden ook ondersteund door onder meer PTB-PVDA en door de Jeunesse Anti-Capitaliste (JAC).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni