AfricaMuseum excuseert zich voor toelaten Afrikaans verkleedfeest

© Saskia Vanderstichele
| Naast het AfricaMuseum ging zondag een verkleedfeest van Thé Dansant door.

Het AfricaMuseum zegt het evenement van Thé Dansant op voorhand "verkeerd te hebben ingeschat". Het museum had het verkleedfeest toegestaan na een positief advies van de gemeente, maar excuseert zich nu in een persbericht. "We hadden een grotere rol moeten spelen in het vooraf opleggen van duidelijke vereisten".

Op het Afrohouse-feest van Thé Dansant van afgelopen zondag kwamen de bezoekers verkleed in Afrikaanse kledij. Daarbij werden stereotiepen niet geschuwd, en kwam ook één feestganger gehuld in blackface, wat tot heel wat kritiek op sociale media leidde.

"Deze kwetsende en vernederende foto’s circuleren nu op het internet", schrijft het museum in een persbericht en op Facebook. "Het AfricaMuseum heeft dit event vooraf verkeerd ingeschat en had een grotere rol moeten spelen in het vooraf opleggen van duidelijke vereisten en/of voorwaarden. We willen ons daarom excuseren dat dit heeft kunnen plaatsvinden op deze manier."

Het museum herhaalt daarbij dat zij zelf niet de organisator van het event waren. Ze geven wel toe dat met AfricaMuseum zijn toestemming heeft gegeven na positief advies van de gemeente. "We nemen onze verantwoordelijkheid en werken aan een ethisch actieplan voor komende evenementen zodat dit niet meer kan gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?