Africamuseum telde dit jaar twee tot drie keer minder bezoekers dan verwacht

© Photo News
© Photo News

Het Africamuseum in Tervuren zal op het einde van dit jaar twee tot drie keer minder bezoekers dan verwacht over de vloer hebben gekregen. Dat zegt algemeen directeur Guido Gryseels woensdag. Bovendien heeft de coronacrisis gezorgd voor anderhalf miljoen euro minder inkomsten.

Vorig jaar telde het Africamuseum 350.000 bezoekers. "Dat was ons openingsjaar na de lange renovatiewerken, dus we hadden dit jaar sowieso wel een terugval verwacht", vertelt Gryseels. "Voordat de coronapandemie toesloeg, dachten we toch op 250 à 280.000 bezoekers te eindigen. Nu zullen we op het einde van dit jaar net geen 100.000 bezoekers ontvangen hebben."

Volgens de directeur speelt een aantal factoren een rol. "Ons museum is erg groot, mensen willen tijdens of na hun bezoek even kunnen uitrusten. Er mogen ook geen groepen komen. En doordat schooluitstappen verboden zijn, hebben we ook tienduizenden bezoekers gemist."

'Kerstvakantie goed begonnen'

Gryseels hoopt dat de kerstvakantie nog één en ander kan goedmaken. "Gisteren hadden we duizend bezoekers. Dat is echt een serieus aantal voor een dinsdag. De kerstvakantie is dus wel al goed begonnen." In de zomerperiode, tussen de twee coronagolven door, telde het museum zo'n tweeduizend bezoekers per week.

De coronapandemie laat het museum achter met anderhalf miljoen euro minder inkomsten. "Er zijn natuurlijk minder toegangstickets gekocht, maar we hebben ook veel verloren door het wegvallen van evenementen. Dankzij een extra toelage van de federale overheid van 300.000 euro voor de tweede golf, hebben we de pijn een beetje kunnen verzachten. De overheid heeft ons ook toestemming gegeven om onze tekorten aan te vullen met onze reserves. Maar ik kijk met een bang hart naar volgend jaar. Als het dan niet betert, zal het heel moeilijk worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?