Activiste Modi Ntambwe

| Activiste Modi Ntambwe.

Afrikaanse organisaties nemen viering door overheid op de korrel

SN
© BRUZZ
25/06/2019

De Belgische overheid wil, meer dan vier jaar na datum, de start van het Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst inluiden. Maar veel Afrikaanse organisaties zijn niet of pas laat uitgenodigd. In Muntpunt organiseren ze daarom hun eigen feest. “Het is als sociaal overleg zonder de vakbond aan tafel te halen.”

Het internationale Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst (2015-2024) is een initiatief van de Verenigde Naties, om extra aandacht te vragen voor de mensenrechten van deze groep. Een werkgroep daarrond zorgde in februari nog voor ophef, met een rapport waarin het België vroeg zich te excuseren voor haar koloniale verleden.

Hoewel dat Decennium vier en half jaar geleden is gestart, beslist de Belgische overheid om het nu dinsdag 25 juni te inaugureren in het Brusselse Egmontpaleis. Probleem is echter dat de organisatie in handen ligt van instellingen als Unia, en niet bij de Afrikaanse organisaties in ons land. Dat zorgt voor wrevel.

“Ze hebben ons uiteindelijk wel uitgenodigd, maar pas op het einde van de voorbereiding, en lang niet alle Afrikaanse spelers zijn daarbij. Het is zoals sociaal overleg, waarbij je de vakbond niet uitgenodigd,” zegt de Brusselse activiste Modi Ntambwe daarover. “Bovendien zou je toch zes maanden moeten uittrekken om zoiets fatsoenlijk te organiseren. Dit is op amper een paar maanden tijd gebeurd, door een overgangsregering die geen garanties geeft op verdere opvolging.”

"Bij de Belgische overheid voelen we een soort minachting.”

Mireille Tsheusi Robert (Bamko)

Overheid neemt kritiek mee

In Canada hebben ze de inauguratie van dat decennium beter aangepakt, vertelt Mireille Tsheusi Robert van Bamko, een Brusselse organisatie tegen racisme. “Daar hebben middenveldorganisaties van mensen van Afrikaanse afkomst het feest vanaf het begin mee uitgedacht en georganiseerd. Een goed voorbeeld, want zo creëer je vertrouwen. Bij de Belgische overheid voelen we daarentegen een soort minachting.”

Bij federaal minister voor Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) zijn ze zich bewust van de haastige organisatie. "Maar minister Peeters, die nog maar enkele maanden die bevoegdheid heeft (nadat N-VA uit de federale regering stapte, red.), wilde toch dit initiatief laten doorgaan. Voor ons is het net een start van een brede bevraging van mensen van Afrikaanse origine, die wat ons betreft ook beleidsmatige gevolgen mag hebben," zegt woordvoerder Miet Deckers.

De kritiek neemt de administratie Gelijke Kansen dan ook mee. "Het is goed dat zoveel mogelijk mensen hun vinger opsteken en signalen geven, dan kunnen wij daar op onze beurt mee aan de slag," klinkt het nog.

Dansfeest

De gemeenschap van mensen van Afrikaanse afkomst besliste toch om haar eigen ding te doen. 24 en 25 juni organiseren ze een viering in Muntpunt in Brussel, met filmscreenings, speeches en op 25 juni een dansfeest met DJ. Zowel Franstalige als Nederlandstalige Afrikaanse organisaties tekenen present.

“Bedoeling is om dat elk jaar te doen,” zegt Mireille Robert, “en in alle landsdelen, tot het einde van het decennium.” Iedereen is welkom: “Ons doel is om de gemeenschappen beter te laten samenleven,” zegt Ntambwe nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, Modi Ntambwe, Mireille Tseushi Robert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni