Afvalhervorming: gemeenten dreigen Net Brussel te beboeten

MVDH
09/08/2023
Updated: 10/08/2023 17.08u

Op 15 mei onderging Brussel een grote afvalhervorming die al gepaard ging met heel wat kinderziektes. Net Brussel wil daarom in september met de verschillende gemeenten samenzitten voor een grondige evaluatie, maar voor sommige gemeenten is de maat vol. Onder meer Sint-Agatha-Berchem, Schaarbeek en Etterbeek overwegen met boetes het agentschap te dwingen tot actie.

“Ik vind alvast niet dat de situatie in de goede richting gaat”, klinkt het bij burgemeester Christian Lamouline van Sint-Agatha-Berchem (Les Engagés). “Het probleem is dat ze bij Net Brussel simpelweg hun ophaalrondes niet altijd correct doen. Bijna elke dag zijn er zakken vergeten waardoor de gemeente dan moet inspringen. Vroeger waren er nog twee ophaalrondes voor de witte zak dus dan was dat minder een probleem.”

Verder zijn ook de Gewestwegen vaak niet grondig gekuist, klaagt de burgemeester. Lamouline ziet zich zich dan ook genoodzaakt stappen te ondernemen en overweegt zelfs boetes naar Net Brussel te sturen. “De gemeente Schaarbeek heeft dat systeem eerder al gebruikt. Het is triest, maar als er niets gebeurt hebben we weinig keuze.”

Ook Schaarbeeks schepen Deborah Lorenzino (Défi) laat ons weten dat haar gemeente niet uitsluit om opnieuw naar de boetes te grijpen. De gemeente heeft in het verleden al boetes gestuurd naar Net Brussel. "Sinds de eerste weken is er verbetering, maar er zijn nog steeds veel plekken waar Net Brussel het nalaat om ze op te halen. Wij willen onze straten schoon houden en moeten daarom gemeentelijke diensten inzetten om vuilnis op te halen. De boetes dekken die kosten."

Deze boetes in kwestie zouden gebaseerd zijn op de gemeentelijke belastingverordening tegen vervuiling. Volgens Lorenzino gaat het om 95 tot 190 euro per vuilniszak.

Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) is wat genuanceerder dan zijn collega's en zegt de situatie in zijn gemeente volgende week nog te zullen evalueren. Ook hij zegt echter de piste van boetes niet uit te sluiten. “Er zijn nog problemen, maar het is voorlopig nog niet duidelijk of het intussen beter gaat dan vroeger.”

Evolutie

Tegelijk valt in verschillende gemeenten echter te horen dat de situatie wel de goede richting uitgaat. “De mensen beginnen het systeem te kennen en we zien een positieve evolutie”, klinkt het zo op het kabinet van schepen van Openbare Netheid in Vorst Saïd Tahri (PS).

Dat zegt ook schepen Carine Gol-Lescot (MR) in Ukkel, maar tegelijk klaagt ze over een nieuw probleem: steeds meer mensen droppen hun afval nu in publieke vuilnisbakken. “Die vuilnisbakken moeten moeten we nu iedere dag leeghalen waar dat vroeger om de drie dagen was. Voor sluikstortingen kunnen we ook vaak Net Brussel bellen, maar die zijn doorgaans niet snel genoeg en als je een tafel een dag laat staan, heb je morgen al het hele huishouden op straat.”

Ukkel probeert daarom, net als verschillende andere gemeentes, de positieve evolutie in de afvalhervorming wat te versnellen met eigen oplossingen. “Wij zetten nu camera’s op de plaatsen waar het vaakst sluikstortingen plaatsvinden en vroegen ook al om een container waar mensen hun witte zakken kwijtkunnen", aldus Gol-Lescot.

In Anderlecht klinkt het dan weer dat men wel tevreden is met het optreden van Net Brussel, maar dat de individuele ophaling per afvalzak voor sommige dichtbevolkte buurten "eigenlijk gewoon geen ideale oplossing is.” Het kabinet van schepen van Netheid Alan Neuzy (Ecolo-Groen) zegt daarom ook op zoek te zijn naar creatieve oplossingen, maar wil daar voorlopig niet meer over kwijt.

Fair play

Bij Net Brussel wijst men vooral op de grote verbeteringen die al plaatsvonden sinds midden mei hoewel men ook toegeeft dat er nog marge is voor verbetering. “Wij zijn vooral verrast door de dreigende taal van sommige gemeenten en vinden dat geen fair play", aldus woordvoerder Adel Lassouli. “Gemeenten zeggen nogal snel dat iets onze fout is terwijl het soms ook gewoon om fouten van bewoners gaat."

Ook wat betreft de communicatie met de gemeenten vindt Net Brussel de verwijten onterecht. "Als straten vergeten worden, wat heel af en toe gebeurt, informeert Net Brussel de gemeente in kwestie. We hebben daar vaste mensen voor in dienst die de communicatie verzorgen per gemeente en er wordt dan een extra ronde georganiseerd binnen maximum 24 uur." In september wil Net Brussel nog een samenkomst organiseren om het afvalbeleid te evalueren en concrete oplossingen te zoeken voor problemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, afvalhervorming , Net Brussel, vuilnis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni