Agenten drie keer langer thuis na agressie

Terwijl het aantal gevallen van agressie tegen politiemensen de voorbije jaren licht is gedaald, is het aantal dagen arbeidsongeschiktheid na dergelijke aanvallen verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht.

Agenten worden de laatste jaren iets minder vaak aangevallen. In 2013 werden nog 512 incidenten geteld, in 2014 steeg dat tot 544, om in 2015 te zakken naar 511 en vorig jaar uit te komen op 509. Tegelijk is het aantal dagen arbeidsongeschiktheid na geweld verdrievoudigd, van 2.936 in 2013 tot 9.049 in 2016.

'Agressie blijft een probleem'
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wijt deze forse stijging aan 'feiten van terrorisme', maar geeft tegelijk toe dat 'agressie tegen agenten een probleem blijft'. Filip Dewinter (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg, pleit voor een nultolerantie, maar die is er volgens Jambon al. "In principe seponeert het parket géén dossiers van geweld tegen politiemensen - en terecht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Meer agressie tegen VDAB-personeel

samenleving 1519023142

Nieuws uit Brussel in je mailbox?