Agressie op internet voortaan strafbaar in politiezone West

© BRUZZ
19/10/2016

De gemeenten van de politiezone Brussel-West gaan het politiereglement van hun zone zodanig aanpassen dat beledigingen, bedreigingen en verbale agressie ook op internet strafbaar worden. Door de interpretatie van de openbare ruimte door te trekken naar het internet, zorgt de burgemeester van Jette Hervé Doyen (cdH) voor een primeur.

“Bepaalde kleine feiten, zoals beledigingen en verbale agressie, zijn in se gedepenaliseerd. Dat betekent dat het de taak is van de gemeentes om die feiten te bestraffen, door middel van administratieve boete (GAS-boetes, red.)”, vertelt burgemeester en initiatiefnemer Hervé Doyen. “Maar wie dezelfde beledigingen via internet of sociale media te verwerken krijgt, heeft eigenlijk geen enkele juridisch wapen om daar iets aan te doen. Daar willen we met de vijf gemeenten van de politiezone Brussel-West iets aan doen.”

Concreet zijn de betrokken gemeenten, namelijk Molenbeek, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren, overeengekomen artikel 1 van het politiereglement van de zone aan te passen. Dat artikel definieert de publieke openbare ruimte als een fysiek concept, maar zal nu zodanig worden aangepast dat het ook de virtuele openbare ruimte behelst. Lees: het internet en de sociale media. Voortaan zullen klachten over agressie op het internet dus wel degelijk tot een proces-verbaal en een eventuele GAS-boete kunnen leiden.

“We kunnen er niet omheen dat ook in de virtuele openbare ruimte er steeds meer beledigingen in het rondgestrooid worden. Op internet en sociale media denken mensen vaak dat ze zomaar alles mogen zeggen”, zegt burgemeester van Jette Doyen. Volgens Doyen is de positie van internet en sociale media in onze huidige maatschappij echter zodanig geëvolueerd, dat de virtuele ruimte ook deel uitmaakt van de publieke ruimte. En dat zal voortaan gereflecteerd worden in het politiereglement.

De burgervader van Jette zorgt met deze aanpassing van het politiereglement naar eigen zeggen voor een primeur. “Ik denk dat we de eerste politiezone in België zijn die deze aanpassing doorvoert.”

De regels zullen gelden voor alle inwoners van de 5 gemeenten. In Koekelberg is de regel al van kracht, in Jette zou dat vanaf volgende week het geval moeten zijn. Ook de andere drie gemeenten zouden snel moeten volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni