Ahidar: ‘Bodemonderzoek niet op eigenaars afschuiven’

Brussels SP.A- parlementslid Fouad Ahidar is niet te spreken over de nieuwe regeling voor eigenaars van vervuilde gronden. Die moeten nu zelf opdraaien voor een bodemonderzoek en een sanering, berichtte Brussel Deze Week. “Terwijl de overheid zelf moet saneren en de vervuiler opsporen.”

De Brusselse regering heeft de strijd aangebonden met de vervuilde ondergrond in de stad. Leefmilieu Brussel heeft een kadaster opgesteld van 18.000 percelen die mogelijk vervuild zijn. Wie zijn huis of grond wil verkopen, moet zich eerst uit dat kadaster laten schrappen. Maar daarvoor is een duur bodemonderzoek nodig, en nu moeten eigenaars daar zelf voor opdraaien.

Niet de goede aanpak, vindt Ahidar. "Waarom moet dat onderzoek op de kap van de mensen geschoven worden?" vraagt hij zich af in Het Nieuwsblad. "Toen zij hun huis kochten hielden zij zich aan alle regels. En nu zouden ze toch kosten moeten maken voor iets waar ze niet aan kunnen doen. Dit kan niet."

Ahidar vindt dat het gewest zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "De overheid weet zelf welke gronden het meest vervuild zijn," zegt hij. "Die moet ze zelf saneren, terwijl de vervuiler opgespoord wordt. De regering moet hiervoor een fonds oprichten, net als Vlaanderen. Het is erg dat dit nog niet gebeurd is, zeker met milieupartijen als Groen! en Ecolo in de regering."

Op het kabinet van minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) valt te horen dat de vervuilers wel degelijk opgespoord worden. De minister wijst er ook op dat er subsidies zijn voor een bodemonderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?