Akkoord over afstand in zalen: 'Eindelijk wat perspectief'

1580_tf_a_love_supreme_c_anne_van_aerschot.jpg
© Anne Van Aerschot
| A Love Supreme, één van de voorstellingen op het TheaterFestival in Brussel
© Anne Van Aerschot
| A Love Supreme, één van de voorstellingen op het TheaterFestival in Brussel

De crisiscel Cultuur is verheugd dat Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon eveneens een aanbeveling geeft aan burgemeesters om de social distancing in zalen te verlagen. "Deze beslissing biedt onze Vlaamse zalen eindelijk wat perspectief en is een belangrijke stap richting meer leefbaarheid voor de sector", reageert Tom Kestens van de crisiscel.

Toch blijven er volgens Kestens een aantal belangrijke vragen en pijnpunten. "Het blijft absurd om uit te gaan van maximum aantallen als standaardregel. De ene zaal is namelijk de andere niet. Hele grote zalen kunnen perfect op een veilige manier meer mensen ontvangen. Die absurde maximumgrens omzeilen door uitzonderingen toe te staan, leidt tot veel extra overleg, bijkomende rompslomp en vertragingen", benadrukt Kestens.

De uitzonderingen moeten volgens de crisiscel door de poort van twee wachters gaan: het lokale en het Vlaamse niveau. "Het is veel rationeler om uit te gaan van de grootte van de zaal en daarbij een percentage vast te leggen. De cultuursector zelf heeft berekend dat een minimum zaalbezetting van 60 procent perfect veilig is", aldus Kestens.

Burgemeesters

De Nationale Veiligheidsraad heeft een belangrijke rol toegekend aan de burgemeesters. Het zijn zij die beslissen of een uitzondering al dan niet mogelijk is. "Dat betekent voor onze sector heel wat extra overleg. Bovendien zijn we nooit zeker wie we tegenover ons hebben en wat die persoon belangrijk vindt. Dit zet de deur open naar willekeur. Wat in de ene stad niet kan, kan in de andere misschien wel. Dat is nefast voor de huizen en verwarrend voor het publiek", legt Kestens uit.

De cultuursector blijft herhalen dat haar strengere maatregelen worden opgelegd dan aan andere sectoren. "Zolang er maximale aantallen opgelegd blijven, schept dat verwarring bij onze bezoekers en gasten. Wij blijven ijveren voor een gelijkwaardige behandeling van sectoren, verzoend met hetgeen nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?