Akkoord rond park Ninoofsepoort: 'amfitheater' met wadi's

De Brusselse regering heeft een akkoord gesloten over het park aan de Ninoofsepoort. In overleg met de buurtbewoners wordt dat een park met daarin een soort ‘amfitheater’, met vijf kleiner wordende ringen die steeds iets dieper liggen. Op de laagst gelegen plekken komen de fameuze ‘wadi's’, zones waar water kan blijven staan in periodes met veel neerslag.

Het project is goedgekeurd na een nauwe samenwerking tussen Beliris, minister-president Rudi Vervoort (PS, bevoegd voor Territoriale Ontwikkeling), minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) en minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (SP.A). Dat bevestigt het kabinet-Smet aan onze redactie.

Het terrein van 2,4 hectare is groter dan een gemiddeld plein, maar wel kleiner dan een gemiddeld park. Om die reden moest dus een nieuw type van stedelijke open ruimte worden gecreëerd, ergens tussen een park en een plein in.

De buurt kreeg inspraak via buurtvergaderingen in de betrokken gemeenten Brussel, Molenbeek en Anderlecht. Uit die vergaderingen kwam duidelijk naar voren dat de grootste wens van de omwonenden vooral zo veel mogelijk groen was. Vandaar het uiteindelijke ontwerp van een grote groene 'kom', waarvan de ronde lijnen een contrast vormen met de hoekigheid van de stedelijke infrastructuur rondom. 

De niveauverschillen tussen twee ringlagen zullen maximaal een halve meter bedragen, en ook kunnen gebruikt worden om op te liggen of zitten. Ze verhinderen ook dat het relatief kleine park ingepalmd zou worden door één (sport)activiteit. Bedoeling van het afhellende park is dat wie zich op de lagere niveaus bevindt, minder zal merken van het drukke verkeer rondom.

De twee laagst gelegen zones, het diepste punt van de kom en de plek van de voormalige sluis, worden 'vochtige tuinen' of wadi'sIn de pionierstuin in de middenste cirkel zal de karakteristieke vegetatie van de Zennevallei zich vrijuit kunnen ontwikkelen.

Picknicktafels
Om de centrale groene zone worden kleinere groene eilandjes met bomen aangelegd die samen met banken en fietsenrekken de toegang tot het park vormen. Op de kruising van de wijken, dicht bij de sluisbrug, zal een kiosk met terras en toiletten worden gebouwd waar bezoekers iets zullen kunnen eten en drinken. Aan de zijde van het kanaal komen grote picknicktafels. 

Langs het kanaal en langs de Nijverheidskaai, waar nog sociale woningen van de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij moeten worden gebouwd, worden wegen aangelegd. Het is de bedoeling dat er een ondergrondse parking komt voor de nieuwe sociale woningen aan de Nijverheidskaai, zodat die straat definitief afgesloten zou kunnen worden voor doorgaand verkeer richting de Kleine Ring. Maar dat moet nog worden besproken met de nog te kiezen aannemer van de sociale woningen.

Aan die zuidkant van het park worden appel- en perenbomen en pruimelaars geplant, vanwege hun spectaculaire bloei in de lente en hun eventuele pedagogische waarde.

Op een informatievergadering voor de buurt is ook gezegd dat er een doorgang zou moeten komen naar de sportvelden van het Charles Vander Puttenstadion, zodat diegenen die willen sporten daar terechtkunnen.

Werken in het najaar
“De aannemer voor het park is dezelfde als diegene die ook de tram- en wegeniswerken rondom het park doet, dat was één openbare aanbesteding. Hij kan er dus meteen aan beginnen zodra de vergunning voor het park binnen is”, zegt Lore Vandoorne, de woordvoerster van minister Smet. Die vergunning wordt in juni aangevraagd.

“De bedoeling is dat de aanleg van het park, de tramsporen en wegen klaar is tegen eind 2018”, zegt Vandoorne. “Werfleider Beliris heeft een beter zicht op de timing van alle fases.” 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?