Al meer dan duizend patati's

Patati patata bereikt na iets meer dan een jaar al meer dan duizend gebruikers. Via patati.be kunnen anderstaligen en Nederlandstaligen in contact treden om elkaars taal te oefenen.

Zo'n 39 procent van de gebruikers is Franstalig, blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg. 32 procent heeft het Nederlands als moedertaal opgegeven. Daarna volgen Arabisch (4,6 procent), Engels (4,5 procent), Spaans (3,4 procent), Duits (2,5 procent) en nog 29 andere talen. Gebruikers kunnen verschillende moedertalen opgeven. 40 procent van de zogenaamde patati's zijn tussen 26 en 35 jaar jong.

Aanvulling op de les
"We zijn tevreden met het resultaat tot nu toe," zegt Lauriane Van der Eecken van het Huis van het Nederlands Brussel. "Zelfs zonder speciale promotie komen er elke dag nieuwe gebruikers bij. Blijkbaar bestaat er een echte vraag naar taaluitwisseling. Het is een goede aanvulling of vervolg op de lessen Nederlands die we aanbieden."

Mensen kunnen op Patati patata een profiel aanmaken. Via dat profiel kunnen gebruikers een taalpartner vinden met dezelfde interesses of hetzelfde treintraject. Zo kunnen ze hun Nederlands of andere talen oefenen tijdens het sporten, op café of op weg naar het werk, zonder extra tijdsinvestering. "Anderstaligen krijgen zo de gelegenheid om hun Nederlands te oefenen en Nederlandstaligen kunnen van de gelegenheid gebruik maken om bij voorbeeld hun vergeten Italiaans op te frissen," zegt Van der Eecken.

Op café of in het museum
"Ik wil mensen graag helpen om hun Nederlands te verbeteren," zegt patati Lieven de Laet. "Hoewel Nederlands een belangrijke taal is om bij voorbeeld werk te vinden in Brussel is het voor veel mensen niet evident om hun Nederlands te oefenen omdat ze geen Nederlandstaligen kennen. Concreet heb ik al met drie mensen afgesproken. Eerst stuur je enkele mailtjes om elkaar te leren kennen en daarna spreek je af op café of in een museum."

De website biedt ook taalspelletjes en tips voor het (aan)leren van Nederlands. Patati patata organiseert regelmatig activiteiten. Laatst kwamen zestig mensen af op een niet-romantische speeddate. Nu donderdag 8 juli is er een picknick in samenwerking met vzw Bru-taal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?