Alexis Deswaef: 'Politie wou me als eerste arresteren aan Beurs'

AB
© brusselnieuws.be
02/04/2016

Rond 14.30 uur was Alexis Deswaef, advocaat en voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme, zaterdag weer op vrije voeten. Hij werd donderdagmiddag als eerste arrestant meegepakt aan de Beurs. "Ze hebben de handboeien pas extra strak aangespannen toen ze me in het politiebusje staken, tot bloedens toe."

Er was een verbod uitgeschreven voor betogingen deze zaterdag. In het hele Brusselse Gewest werden zowel extreemrechtse samenkomsten, als de linkse betoging tegen racisme verboden. En de politie had verwittigd dat ze iedereen zouden arresteren die toch kwam opdagen. De antifascistische betoging die om 13 uur aan de Beurs was gepland, werd daarop niet geannuleerd.

Ook Alexis Deswaef ging deze zaterdag naar het Beursplein. "Politiecommissaris Vandersmissen maakte me meteen duidelijk dat hij mij als eerste wou arresteren aan de Beurs vandaag. Ik zei dat ik daar was als gewone burger en toch namen ze me mee, met handboeien die zeer strak gespannen zaten."

"Ik heb weet van zeker 50 of 60 arrestaties. Ook oudere mensen, gewone burgers die wel de leeftijd van mijn ouders zouden kunnen hebben. Deze situatie is echt ongelofelijk. Want toen er vorige week hooligans hitlergroeten deden aan de Beurs, werd er niemand gearresteerd", zegt Deswaef ontzet.

Ook de organisatoren van de antiracistische, antifascistische betoging zijn misnoegd over het politieoptreden aan de Beurs. Ze stellen een sterk contrast vast tussen het zeer strenge politie-optreden met arrestaties van vandaag en de tolerantie die volgens hen getoond werd toen hooligans op 27 maart kwamen. Dat staat in een communiqué van Jeunesse Libertaire en JOC Bruxelles.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni