Alhambrawijk klaagt opnieuw drugs- en prostitutieoverlast aan: 'Grens overschreden'

EDB
© BRUZZ
22/08/2020

Het wijkcomité Alhambra trekt opnieuw aan de alarmbel nadat de drugs- en prostitutieoverlast de voorbije weken enorm is toegenomen. Het comité schreef een open brief aan het stadsbestuur, en vraagt om een globale aanpak van het probleem. “De voorbije weken waren heel intens.”

“Augustus is traditioneel een moeilijkere maand voor onze wijk omdat veel politieagenten dan op vakantie zijn,” vertelt Jan Leerman van het comité aan BRUZZ. “Maar de laatste weken zijn wel heel intens geweest. Het is heel warm geweest. En naar het schijnt is ook een groep druggebruikers van het Rogierplein verdreven geweest. Die komen dan naar onze buurt.”

“We zien veel openlijk drugsgebruik. Niet enkel op straat, maar ook in gebouwen van mensen, zoals in kelders,” aldus Leerman. “In combinatie met de prostitutieoverlast, leidt dat ertoe dat er een hele dag incidenten plaatsvinden.”

“De laatste zes maanden hebben we geen enkel antwoord meer gekregen op onze mails.”

Comité Alhambra in een open brief naar het stadsbestuur

“Het is dagelijks slalommen tussen miserie, arrogantie, ruzies, maar ook uitwerpselen, vuil en drugs,” schreven de buurtbewoners neer in een open brief. “De hele dag door zijn er incidenten waarvoor we de politie moeten opbellen. Heroïneverslaafde prostituees werken klanten overdag openlijk af op straat. Laatst was er een steekpartij tussen drugsverslaafden aan de KVS, werd er een prostituee beroofd en schreeuwde ze minutenlang de hele wijk bij elkaar.”

Gebruikerslokaal

Om de overlast aan te klagen, stelde het comité een open brief op gericht aan het stadsbestuur. Daarin vragen ze om een globale aanpak van het probleem, en willen ze dringend nieuwe informatie krijgen over een aantal zaken. “De laatste zes maanden hebben we geen enkel antwoord meer gekregen op onze mails.”

“In september hebben we een overleg met de burgemeester en de lokale politie,” aldus Leerman. “Daar zal hij duidelijkheid moeten verschaffen over het beloofde gebruikerslokaal bijvoorbeeld. Dat is er nog steeds niet. Ook moet hij ons inlichten over waar de stad nu precies staat in de aanpak van de afwerkhotels en de prostitutiecafés in de wijk. Die zaken zouden immers een oplossing voor onze wijk kunnen betekenen!”

"Aan alles zit een grens en die is sinds enige tijd overschreden.”

Comité Alhambra in een open brief naar het stadsbestuur

“We zijn als bewoners van de Alhambrawijk wel wat gewoon,” staat in de brief. “We begrijpen dat het speciale tijden zijn en dat ook andere wijken hun problemen hebben. Maar aan alles zit een grens en die is sinds enige tijd overschreden.”

Burgemeester Close, die momenteel met vakantie is, laat via zijn woordvoerster weten dat er in september opnieuw wordt samengezeten met de mensen uit de wijk, schrijft het Nieuwsblad. “We kennen de problematiek en bestrijden die al geruime tijd. Dat zullen we blijven doen”, zegt woordvoerster Maité Van Rampelbergh. “Door de coronacrisis waren de geplande vergaderingen echter niet mogelijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Alhambrawijk , jan leerman , Comité Alhambra , burgemeester Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni