Allee du Kaai blijft zeker tot 2018

© OST Collective

De sociale dynamiek die nu aan het Bécodok ontstaat door de initiatieven van Allee du Kaai moet ook na 2018 verdergezet worden. Dat zegt Andrea Urbina van Leefmilieu Brussel.

Allee du Kaai werd vorig jaar uit de grond gestampt als tijdelijk project voor de Materialenkaai. Op de site langs het water – twee hangars en een grasveldje – wil eigenaar Leefmilieu Brussel tegen 2019 een recreatief park aanleggen. In afwachting mocht de vzw De Toestand een activiteitenprogramma opzetten, voornamelijk voor de jongeren uit de buurt. Ze komen er kickeren of pingpongen, zorgen er voor enkele konijntjes en volgen workshops beatboxen of skaten.

Voorts krijgen de mama’s uit de buurt er Nederlandse les en heeft Kyvos er zijn nieuwe clubhuis voor psychisch kwetsbare mensen.

Zeker tot 2018
Vraag is: hoe lang zal Allée du Kaai kunnen blijven? “We gaan ervoor zorgen dat de loodsen van Allee du Kaai zeker tot 2018 kunnen blijven staan,” zegt Andrea Urbina. “Sowieso wordt het park pas aangelegd als eerst de Picardbrug is gebouwd en de bouwmaterialenbedrijven Luypaert en Mpro zijn afgebroken.” Mpro verhuist naar het Materialendorp, dat de Haven vanaf volgend jaar bouwt in het Vergotedok.

Maar ook daarna wil Leefmilieu Brussel de sociale dynamiek die dankzij Allee du Kaai is ontstaan verderzetten. “Er is met weinig middelen iets opgebouwd. Dat elan moet op de een of andere manier behouden blijven,” zegt Urbina.

Is er in de buurt dan nog een gebouw waar Allee du Kaai terecht zou kunnen? Urbina: “Wij lonken naar de nachtclub K’nal. Sowieso is een discotheek in een recreatief park niet ideaal. Daghoreca is er veel meer op zijn plaats. Waarom daar geen sociaal restaurant maken? Kyvos en andere organisaties zouden dan een plek kunnen krijgen op de eerste verdieping.”

Probleem is dat het gebouwtje geen eigendom is van Leefmilieu Brussel. Het behoort toe aan een particulier, de haven is eigenaar van de grond. Urbina: “Alles hangt dus nog af van budgetten en politieke wil.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?