Alles rustig in Ter Kamerenbos

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 15 en zondag 16 mei 2021
Updated: 15-05-2021 - 15:29

In het Ter Kamerenbos zijn zaterdagnamiddag tot een zeshonderdtal betogers samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Het protest lijkt meer op een spontaan straatfeest. Tegen half vijf bleven volgens de politie ongeveer tweehonderd actievoerders over.

De massa bestaat uit een bonte mix van actiegroepen. Ongeveer een vijfde van de mensen die opgedaagd zijn draagt een mondmasker, schat onze BRUZZ-reporter ter plaatse, en social distancing wordt niet gerespecteerd.

In tientallen andere landen en steden over heel de wereld vinden zaterdag gelijkaardige betogingen plaats in het kader van de 'World Wide Demonstration for Freedom'. Volgens de betogers in het Ter Kamerenbos gaan de maatregelen die de verschillende Belgische overheden genomen hebben, in tegen de Grondwet en de fundamentele mensenrechten, en zijn ze overdreven en weinig zinvol in de strijd tegen de pandemie.

De politie schatte het aantal betogers bij het begin van de actie rond 14 uur op een zeshonderdtal, en tegen half vijf nog op ongeveer tweehonderd. "Alles verloopt daar voorlopig goed, dus wij zien geen reden om op te treden", zegt de woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Lees verder onder de video.

Het testevenement La Boum Test dat zaterdagnamiddag normaal gezien rond 16 uur in het Ter Kamerenbos zou beginnen is vrijdagavond door de organisatie zelf afgeblazen, mede omdat ze geen toelating van de politie hadden verkregen, maar verschillende organisatoren zijn wel aanwezig om de 'World Wide Demonstration for Freedom' te steunen.

"Ik ben hier om de demonstratie van vandaag te steunen en te laten zien dat L'Abîme ook andere protesten steunt", zegt een van de organisatoren van 'L'Abîme. "We hebben het testevenement moeten annuleren omdat het te slecht weer is en we geen financiële middelen hebben om het binnen te laten doorgaan, maar L'Abîme gaat door. We gaan onze vrijheid herwinnen."

Verschillende betogers ter plekke hebben het over het belang van hun vrijheid: "Wij zijn hier voor onze kinderen, omdat zij het recht hebben om vrij te leven", klinkt het. "De versoepelingen zijn voor ons niet voldoende. De regering geeft ons broodkruimels."

Iets voor vijven begon het hard te regenen en trokken de meeste manifestanten huiswaarts.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?