Ambtenaar steelt 16.000 euro uit kas Nederlandstalige bib Anderlecht

© bib Anderlecht
| De bib in Anderlecht, waar de man het geld kwam ophalen.

In Anderlecht heeft een gemeenteambtenaar twee jaar lang geld uit de kassa van de Nederlandstalige bibliotheek gestolen. Hij deed dit na een hele reeks financiële tegenslagen. Het daaropvolgende ontslag vocht hij aan bij de Raad van State, maar die beslist nu dat het ontslag geldig is.

De man met de lange vingers was verantwoordelijk voor het ophalen van de kassa’s van het sociaal restaurant, het administratief centrum aan het Dapperheidsplein en de Nederlandstalige bibliotheek. Uit die laatste kassa heeft hij sinds 2015 in totaal 16.230,50 euro gelicht, schrijft La Capitale.

Het was ambtenaar Marc V.D.S. zelf die de feiten aan zijn overste opbiechtte. Maar dat verhinderde de gemeente niet om de man preventief te schorsen en op 22 februari 2018 van ambtswege te ontslaan. Marc V.D.S betuigde zijn spijt, en wilde het totaalbedrag terugbetalen.

Maar hij stapte ook naar de Raad van State, om daar een annulering van de beslissing te bekomen. Dat is niet gelukt. Op 28 februari 2019 viel het verdict: de man blijft ontslagen. Daarnaast loopt nog een procedure bij het gerecht. De gemeente stelde zich namelijk burgerlijke partij, voor diefstal en misbruik van vertrouwen.

Tegenslag

Het motief voor de diefstal is te vinden in een reeks financiële tegenslagen. “Het is zes jaar geleden begonnen”, geeft Marc V.D.S. als uitleg. “Ik raakte betrokken in een ongeval met een perte totale en vluchtmisdrijf. Een jaar later: weer een ongeval, weer in mijn recht, weer een perte totale en weer met vluchtmisdrijf. En mijn dochter in het ziekenhuis.”

Marc V.D.S verloor intussen nog zijn moeder, en zijn dochter trok het huis uit. “En afgelopen jaar werd mijn vrouw nog eens ziek ook. Ze heeft drie immuunziektes gehad, met extra onderzoeken en specialisten tot gevolg”, alsnog de beklaagde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?