Vluchtelingen Maximiliaanpark Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen

| Vluchtelingen aan het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen.

Amnesty over Soedanrapport: 'Regering erkent dat ze moet bijsturen'

PSZ
09/02/2018
Updated: 09/02/2018 17.30u

"De regering blijkt lessen te hebben getrokken", reageert Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, op de eerste communicatie rond het Soedanrapport. Premier Michel zei deze middag dat de procedure omtrent toekomstige repatriëringen wordt aangepast. "Daarmee erkent de regering dat de gebruikte procedures tekortschieten", aldus De Graeve.

De ngo is 'tevreden' dat het rapport er is en publiek is gemaakt. Maar De Graeve is ook formeel: "Voor ons kan men de repatriëringen niet hervatten zonder bijkomende, grondige risico-inschatting."

"Uit de eerste communicatie van de regering blijkt dat ze alleszins lessen heeft getrokken. Men geeft duidelijk aan dat bijsturing van de gebruikte procedures nodig is voor men mensen naar Soedan terugstuurt. Laten we wel wezen: de internationale regels daaromtrent zijn altijd duidelijk geweest. Het is nu zaak die ook in de praktijk te volgen."

Artikel 3 van het Europees Verdag van de Rechten Van De Mens stelt onder meer dat mensen niet mogen uitgewezen worden naar landen waar ze folteringen riskeren. Bij toekomstige repatriëringen zal de regering extra nagaan of een uitzetting effectief niet in strijd is met dat artikel, zo geeft ze deze middag aan.

De Graeve benadrukt verder dat Amnesty er nog steeds op wijst dat het verifiëren van individuele foltergevallen een zeer moeilijke kwestie is. "Het is en blijft moeilijk en delicaat om zo'n gevallen onomstotelijk te bewijzen."

'Meegewerkt aan Soedanrapport'

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) stelde het Soedanrapport op. Het consulteerde daarvoor ook Amnesty, zegt De Graeve. "We hebben onze info over de situatie in Soedan doorgegeven."

Het gaat volgens hem onder meer om tientallen gevallen van mensen die één à twee jaar geleden vanuit Italië en Jordanië naar Soedan werden teruggestuurd. Daarbij zouden geverifieerde getuigenissen zitten over folteringen. Hoe zwaar die informatie doorweegt in het Soedanrapport is niet duidelijk. Al vermeldt het rapport wel dat "een zeer groot aantal experten en organisaties bevraagd is over de problematiek".

Evaluatiecommissie

De federale regering wil haar "kordaat en menselijk" migratiebeleid voortzetten, maar zal rekening houden met de aanbevelingen van het Soedanrapport. Dat was de eerste reactie van premier Charles Michel (MR) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

De eerste minister kondigde ook aan dat er voor minstens twee jaar een evaluatiecommissie rond terugkeer en uitwijzingen op poten zal gezet worden. In die commissie zal een professor zetelen, samen met mensen van de federale politie, de algemene inspectie van de federale politie, de Dienst Vreemdelingenzaken, het CGVS, Fedasil en pilotenverenigingen. De commissie zal na een jaar een tussentijds rapport afleveren.

De regering neemt de aanbeveling om het onderzoek naar de nood aan bescherming bij uitwijzingen ter harte. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal de modaliteiten daarrond uitwerken en voorleggen aan de regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni