Amper zes procent bewakingsagenten slaagt voor selectieproef

© PhotoNews
| Agenten bewaken de NAVO, binnenkort een van de kerntaken van de Directie Beveiliging van de federale politie.

Het nieuwe beveiligingskorps van de politie, dat vanaf volgend jaar onder meer het Justitiepaleis en de Navo moet bewaken, vindt amper geschikt personeel. Van de geïnteresseerde kandidaten raakt maar zes procent door de selectieproeven. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weigert de lat lager te leggen.

Nucleaire sites, Justitepaleizen, koninklijke paleizen, ambassades internationale instanties zoals de NAVO, luchthavens en misschien zelfs treinstations. De Directie Beveiliging (DAB) moet het werk van de federale politie vanaf 1 januari 2019 serieus gaan verlichten.

Stroeve aanwerving

Eind 2019 wilde Jambon 1.600 bewakingsagenten in dienst hebben, maar de aanwerving verloopt allesbehalve vlot. Van de bijna tienduizend geïnteresseerde kandidaten overleeft amper zes procent de selectieproeven. Vooral de taal- en schrijfvaardigheidstest blijkt al meteen een enorm struikelblok.

Sinds het nieuwe beveiligingskorps eind vorig jaar is opgericht, hebben er nog maar 75 kandidaten hun opleiding effectief beëindigd. Jambon bevestigde dit weekend het lage slaagpercentage aan De Standaard.

'Lat niet lager'

"Maar de lat zal onder geen beding lager gelegd worden", aldus de minister. "Een goede taalbeheersing is absoluut noodzakelijk. De bewakingsagenten moeten in staat zijn om een proces-verbaal te schrijven of een rapport samen te vatten."

Volgens Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) is die eis terecht, maar moet de minister de jobomschrijving aanpassen. "Zodat er meer kandidaten met realistischere slaagkansen op afkomen. Of misschien moet het vooropgestelde loon herbekeken worden. Dat ligt nu relatief laag."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?