Amsterdam weert auto uit binnenstad

© Edwin Van Eis

In Amsterdam wil de nieuwe, linkse coalitie meer groen en minder auto’s in de stad. Daarvoor neemt ze stevige maatregelen, zoals het knippen van de hoofdwegen, het verbod op nieuwe parkeergarages en hogere parkeertarieven.

Uit het akkoord dat de nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP vorige week presenteerde, blijkt duidelijk dat de partners het menen: de aanwezigheid van de auto in de stad moet drastisch teruggedrongen worden.

Daarvoor nemen ze stevige maatregelen, meldt de Gazet van Antwerpen op zaterdag. De parkeertarieven voor bezoekers stijgen er naar maximaal 7,5 euro per uur, terwijl dat nu nog 5 euro is. Delen van het historische centrum van de stad worden parkeervrij, en waar mogelijk zelfs autovrij.

Daarnaast mogen er ook geen nieuwe parkeergarages meer in het centrum van de stad aangebouwd worden. Tot slot worden ook enkele hoofdassen geknipt. Dat heeft tot doel het inrijden van de stad te bemoeilijken.

“Natuurlijk willen we tegelijkertijd ook investeren in extra metrolijnen en een fijnmaziger busnetwerk naar de buitenwijken,” zegt fractievoorzitter van GroenLinks en toekomstig wethouder Rutger Groot Wassink in een interview met de Gazet van Antwerpen.

De reacties op de plannen zijn voorlopig gemengd. Hoewel bewoners doorgaans enthousiast reageren, onthalen de horeca en het bedrijfsleven de plannen eerder koeltjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?