Anderlecht en Brussel vechten parkeeroorlog(je) uit

De gemeente Anderlecht heeft zijn gloednieuwe parkeermeters moeten weghalen van de Poincarélaan. De voetpaden op die laan zijn wel van de gemeente, maar de rijweg zelf ligt op het territorium van de Stad Brussel.

Deze institutionele absurditeit is niet nieuw. Al in de jaren 1970 kwamen burgemeesters Van Halteren (Brussel) en Simonet (Anderlecht) tot de conclusie dat een oplossing voor het probleem "niet eenvoudig" zou zijn. Het verhaal staat vandaag in La Libre Belgique.

Profetische woorden, zo blijkt veertig jaar later. Anderlecht heeft sinds vorig jaar namelijk een parkeerplan, en daar horen ongeveer 700 betaalautomaten bij. Behalve op de Poincarélaan dan.

De Anderlechtse mobiliteitsschepen Mustapha Akouz (PS) geeft nog een ander leuk weetje mee over het grensgeval: "Iemand die op de Poincarélaan woont, kan wel voor zijn deur parkeren, maar kan geen bewonerskaart aanvragen. Die kaart moet immers in Brussel aangevraagd worden, omdat de rijweg op Brussels grondgebied ligt. Het probleem is dat Anderlechtenaren geen bewonerskaart kunnen aanvragen bij de stad Brussel."

Het parkeermeterincident is voor Brussel parlementslid Elke Roex (SP.A) de gelegenheid om te pleiten voor een versnelde invoer van het gewestelijk parkeeragentschap. "Niets houdt de Regering tegen het Parkeeragentschap op te richten en het gewestelijk parkeerbeleid in te stellen," zegt Roex. Dit soort toestanden maakt duidelijk waarom de parkeerordonnantie zo belangrijk is. Ik roep Minister Grouwels op zo snel mogelijk te starten met de implementatie." Roex pleit ook voor een eenvormig politiereglement en om het beheer en de inrichting van de wegen over te dragen aan het gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?