Anderlecht krijgt eerste volledig circulaire supermarkt

© VitesBE vzw
| De KiloMet in Anderlecht opent op 6 mei zijn deuren

De KiloMet, een nieuwe circulaire supermarkt in het Circularium in Anderlecht, opent op 6 mei de deuren. Het is de eerste keer dat de gemeente een volledig groene kringloopwinkel krijgt. De vzw VitesBE opent met dit initiatief, naast de kringloopwinkel in Laken, haar tweede boetiek in de stad. “Wij hopen dat mensen die graag hun handen uit de mouw steken een nieuw leven geven aan onze producten.”

KiloMet heeft als doel een creatieve circulaire supermarkt te zijn. Bezoekers kunnen er goederen per kilo of per meter kopen aan een zeer lage prijs. De winkel vertrekt vanuit het idee dat iemands afval een inspiratie is voor de andere. “Alles wat niet verkocht raakt, zullen wij aan dumpprijzen doorverkopen,” zegt Emma Boonen, coördinator van KiloMet.

Bezoekers kunnen reststromen zoals bijvoorbeeld kurken, houtafval of wol kopen. "Op deze manier kunnen creatieve geesten nieuwe producten creëren uit weggegooid materiaal" zegt Boonen. Ook wisselstukken zoals onderdelen van koelkasten, fietsen of speelgoed kan je in KiloMet terugvinden.

Hiernaast kunnen klanten basisgoederen kopen aan zeer lage prijzen. Huisraad, kleding, boeken, meubels, matrassen, … worden allemaal per kilo of per meter verkocht. “We willen iedereen de kans geven om onze spullen te kopen, hoe klein hun budget ook is,” aldus Emma Boonen.

Armoedebestrijding

VitesBE, die de winkel uitbaat, wil een sociale partner zijn in armoedebestrijding. “Mensen die moeilijk een plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt kunnen in de KiloMet werkervaring opdoen,” zegt Lieven van der Stock, directeur van VitesBE. "Hun integratieproject is eveneens een onderdeel van ons project". Hiervoor werkt de vzw samen met de Brusselse OCMW’s.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?