Anderlecht promoot stedelijke landbouw

In de Anderlechtse wijk Neerpede is het Groen en Blauw Huis ingehuldigd. Met dat project wil de gemeente ook kansarme groepen warm maken voor lokale landbouw en gezonde voeding. Het landelijke Neerpede moet volgens het Gewest een eerste pijler worden in een nieuwe, stedelijke landbouw.

Groententeelt in de achtertuin of op een groendak, bijenkorven in de stad... De interesse in stedelijke landbouw groeit samen met de vraag naar lokale, kwaliteitsvolle, vaak biologische, producten. De gemeente Anderlecht springt op de kar van de lokale en gezonde voeding met een huis dat alle Brusselaars moet warm maken voor de troeven van Neerpede.

Het Groen en Blauw Huis bevindt zich naast de Pedevijver en werkt vanuit het gebouw van de gemeentedienst Groene Ruimten. Aan het Huis is een grote ontdekkingstuin gecreëerd door de vereniging 'Nos Pilifs'. Het Huis ontvangt reeds sinds september vorig jaar activiteiten rond ecologische tuinbouw, eetbare wilde planten, vrijwilligerswerk in de landbouw enz. Verenigingen, scholen en particulieren kunnen er een historisch moestuingebied ontdekken.

In een tweede fase wil het project uitbreiden dankzij twee hoeves, namelijk de Taquihoeve (die wordt gerestaureerd door de gemeente) en de gewestelijke hoeve aan de vijver. Op termijn moet er een "slow food"-restaurant komen dat met lokale producten werkt en moeten Brusselse scholen er op bosklassen kunnen.

Het Groen en Blauw Huis is donderdag ingehuldigd door burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) en minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Het project kwam tot stand met de hulp van de dienst Groene Ruimten, onder leiding van schepen Anne-Marie Vanpévenage, en werd
gefinancierd door het federale programma voor Grootstedenbeleid.

Groen en Blauw Huis
Ketelstraat 1 - 1070 Anderlecht
Toegang met het openbaar vervoer (+ 15 minuten te voet):
Metro 5: halte Eddy Merckx
MIVB Tram 81: terminus M. Renard
Bus 46: halte Neerpede
De Lijn: 810 of 116-117-118

Contact: groenblauwhuis@anderlecht.irisnet.be of tel 02 555 22 70

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?