Anderlecht speelt niet in Eurostadion

© Jaspers-Eyers Architects

Anderlecht zal niet in het Eurostadion spelen. Dat vernam BRUZZ.  De Anderlechtse voetbalclub heeft ernstige bezwaren tegen het project en liet dat ook zo aan Ghelamco weten.

Anderlecht had sinds oktober 2015 een beginselakkoord met Ghelamco, de bouwgroep die het Eurostadion moet realiseren. Tegelijk was het al langer duidelijk dat Anderlecht met belangrijke opmerkingen bleef zitten over hoe dat stadion er moest uitzien (BRUZZ, 22/01). De club vreest vooral dat de beleving en de rendabiliteit van de uitbating van het nieuwe stadion niet gegarandeerd zijn. Vooral het feit dat Ghelamco een bouwaanvraag had ingediend zonder die laatste elementen nog af te toetsen, zette kwaad bloed bij RSCA. 

Anderlecht heeft nu beslist om niet in het project te stappen zolang de bouwplannen niet worden gewijzigd. Dat betekent een dikke streep door de rekening van het Eurostadionproject. De bouw moet voor de zomer starten om klaar te zijn voor het EK 2020. Daarnaast moet er een nationale ploeg in het stadion spelen om het project rendabel te houden. Dat is niet meer het geval als Anderlecht afhaakt.

Anderlecht liet eerder al weten niet tegen een stadion op Parking C te zijn, maar wil dan wel met een leeg blad beginnen.

Anderlecht bevestigde het nieuws in een communiqué, dat u hieronder vindt:

RSCA & Eurostadium Brussels

Met de huidige kennis en stand van zaken van het Eurostadium Brussels dossier en na de indiening van het MER-dossier en de milieu- en bouwvergunnigsaanvraag, heeft de raad van bestuur van RSC Anderlecht het dossier geëvalueerd.

Zij heeft haar ernstige bezwaren en beslissingen dat het niet in het belang van de club is om deel te nemen aan het voorliggend project, overgemaakt aan Ghelamco Invest NV.

De club onthoudt zich van verder commentaar.

 

'Eurostadion heeft geen bestaansreden meer'

Johan Van den Driessche, Brussels parlementslid voor N-VA reageert niet verrast. "De geruchtenmolen ging al een tijdje, dus dit nieuws komt niet onverwacht", klinkt het. "De vraag is nu wat er verder met het Eurostadionproject moet gebeuren. Zal Anderlecht en eigen project willen realiseren? En wat met Parking C? Het oorspronkelijke idee was een nationaal stadion gecombineerd met een stadion voor Anderlecht. Dat idee is nu weg. Het project moet daarom herbekeken worden, want het Eurostadion heeft geen bestaansreden meer."

Van den Driessche ziet toch een oplossing om het EK te organiseren, namelijk de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. "Als we het EK nog willen halen, hebben we geen tijd meer te verliezen."

Verder wilde voorlopig niemand reageren aan BRUZZ.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook