| De Anderlechtse Haard reageert hiermee op de veroordeling van een onderaannemer die een man zonder papieren uitbuitte.

De sociale huisvestingsmaatschappij De Anderlechtse Haard heeft achttien mensen in dienst om de gemeenschappelijke delen van de appartementsblokken schoon te maken. “Dat is goedkoper dan het schoonmaken aan de privé uit te besteden en we helpen leefloners aan de slag,” zegt beheerder Bieke Comer (SP.A). Ze reageert hiermee op de veroordeling van een onderaannemer die een man zonder papieren bij de Haard tewerkstelde en uitbuitte.

Mounir, een man van Marokkaanse origine die illegaal in het land verbleef, werkte vier jaar lang tegen een hongerloon voor een schoonmaakfirma die diensten leverde aan De Anderlechtse Haard. Het was de vakbond ACV die de kat de bel aanbond en ook de sociale huisvestingsmaatschappij inlichtte. De rechtbank heeft de onderaannemer onlangs veroordeeld.

“Maar wij hebben niet op de veroordeling gewacht om in te grijpen,” zegt Comer. “We werden in 2015 ingelicht en hebben in 2016 het contract met externe bedrijven, die door de vorige bestuursploeg in dienst waren genomen stopgezet. De raad van bestuur onder het voorzitterschap van Guy Wilmaert heeft ervoor gekozen drie equipes van zes schoonmakers samen te stellen en hiervoor ‘artikel 60’- werknemers in dienst genomen.”

De nieuwe raad van bestuur wou het over een andere boeg gooien, zegt Comer, want er was niet alleen de uitbuiting die aan het licht was gekomen. “Het schoonmaken door een extern bedrijf kostte de huurders heel veel geld. We hebben de vergelijking gemaakt, dankzij de eigen schoonmaakploeg hebben de huurders 100.000 euro minder moeten ophoesten. Bovendien werd er enkel ‘s ochtends, als er nu ‘ongelukken’ gebeuren is er personeel ter beschikking tot 16 uur ’s namiddags.”

Comer benadrukt dat De Anderlechtse Haard met het in dienst nemen van leefloners ook kansen geeft aan ‘Brusselaars die het nodig hebben’ en op termijn hun plaats vinden op de regulieren arbeidsmarkt. Comer: “Er zijn ook al een paar succesverhalen, een van de ploegbazen is twee jaar geleden als artikel 60 bij De Haard begonnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni