Angèle en Groene Golf ‘Brusselaars van het Jaar’

© Charlotte Abramow
| Angèle won in de categorie Cultuur

Op een gala-avond in Flagey hebben de Franstalige media naar jaarlijkse gewoonte hun ‘Brusselaars van het jaar’ bekend gemaakt. Al twintig jaar kan de Brusselaar stemmen in vijf verschillende categorieën.

Die stemmen zijn ondertussen geteld. Zo werd de categorie ‘Sport’ gewonnen door de Red Lions. De wereldkampioenen hockey haalden het zo van de ijzersterke concurrentie, zoals De Rode Duivels, revelatie en traditieclub Union-Saint-Gilloise en de gebroeders Borlée.

Ook onder de noemer ‘maatschappij’ was de concurrentie bikkelhard. Het schoolpoortprotest voor propere lucht Filter Café Filtré maakte veel kans om te winnen, maar uiteindelijk kozen de Brusselaars toch voor de vzw straatverplegers en hun toewijding om de Brusselse daklozen te verzorgen en opnieuw een onderdak te geven.

In de categorie ‘Cultuur’ werd de prijs dan wel weer in de wacht gesleept door de gedoodverfde winnares Angèle. Zij liet onder andere Viktor Polster, uit de film Girl, en Kunstencentrum KANAL achter zich.

Natuur en milieu zijn populair

Met de verkiezingen op 14 oktober gebeurde er het een en ander op het politieke toneel, maar de lezers van onder andere BX1, La Capitale en Le Soir werden het in de categorie ‘Politieke Actie’ toch eens over de ‘Groene Golf’ die tijdens de verkiezingen over Brussel rolde. Ecolo-politica Zakia Khattabi mocht er de prijs in ontvangst nemen.

Ook de uitreiking van de award voor economie kreeg een groen tintje met La Ferme Abattoir. De eerste stedelijke landbouwsite op de daken van de Anderlechtse slachthuizen is de grootste van Europa en slaagde erin om het publiek te overtuigen van het unieke project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?