Het aantal meldingen van antisemitisme in België neemt sterk toe. Dat melden zowel het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) als Unia maandag in De Standaard. Ook in Brussel merken Joodse organisaties een stijging, bevestigen ze aan BRUZZ.

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische invasie in de Gazastrook is er een duidelijke verhoging van het aantal meldingen van dreiging ten aanzien van de Joodse gemeenschap. Het gaat om een zeventigtal dreigingsmeldingen in heel het land, waarvan 39 zouden gaan om antisemitisme.

De aard van de meldingen loopt sterk uiteen, zo blijkt uit het artikel in De Standaard. Het kan gaan om verbale intimidatie en bedreigingen via sociale media, maar er zijn ook enkele "kleinschalige incidenten" geweest. Zo duwde een Palestijnse man Joodse kinderen en gooide iemand iets van een balkon naar een Joodse voorbijganger op straat. "Er is verhoogde waakzaamheid bij de diensten," zegt Gert Vercauteren van het OCAD in de krant. Unia registreerde meer dan vijftig meldingen gelinkt aan antisemitisme, in plaats van de gewoonlijke vier tot vijf per maand.

Vijftien van de 39 meldingen bij het OCAD zijn gerelateerd aan Brussel. Ook de website antisemitisme.be houdt een lijst bij van meldingen van antisemitisme. Heel wat van die incidenten vonden plaats in het Brussels gewest.

'Explosie van antisemitisme'

Gabrielle Piorka, voorzitster van de Ujeb, een vereniging voor Joodse studenten aan de ULB, meldde eerder al dat het antisemitisme toeneemt. "Wanneer we affiches ophangen over volledig apolitieke activiteiten, worden die binnen het halfuur van de muren gescheurd. Ook hebben we al meerdere acties moeten afblazen omdat de universiteit onze veiligheid niet kon garanderen," zei ze daarover in BRUZZ.

Voorzitter van de Liga tegen het Antisemitisme Joël Rubinfeld spreekt over een "explosie van antisemitisme, zowel op sociale media als in de straten." Volgens Rubinfeld ligt het aantal antisemitische daden in Brussel hoog, maar is dat in Antwerpen nog een pak hoger. "Dat komt vooral doordat er in Antwerpen veel orthodoxe Joden wonen, die herkenbaar zijn aan hun kledij."

Toch blijft het in Brussel ook onrustwekkend, gaat Rubinfeld verder. "We zien elke keer pieken als er iets in Israël-Palestina gebeurt, maar nu is het anders van aard. Antisemitisme is een virus dat zich aanpast aan zijn omgeving. De modus operandi verandert, maar de kern blijft hetzelfde: haat tegen Joden."

"Mensen begrijpen soms niet dat de Joodse bevolking in België niets te maken heeft met de Israëlische regering"

Fenya Fischler, Een Andere Joodse Stem

Ook Fenya Fischler van Een Andere Joodse Stem ziet het aantal antisemitische incidenten toenemen. "In Brussel zie ik vooral veel graffiti, bijvoorbeeld van de davidster en een hakenkruis met daartussen een gelijkheidsteken. Dat is heel pijnlijk. Ik denk dat veel mensen niet begrijpen waar de davidster voor staat."

Volgens Fischler is het dan ook belangrijk dat er meer educatie komt over antisemitisme. "Daarnaast halen veel mensen Belgische Joden en Israël door elkaar. Ze begrijpen soms niet dat de Joodse bevolking in België niets te maken heeft met de Israëlische regering. Joden hebben veel diverse meningen over Israël, en daar is weinig begrip voor."

Verhoogd dreigingsniveau

Al sinds 2004 geldt een verhoogd dreigingsniveau voor Joodse belangen, op niveau 3. Het Nationaal Crisiscentrum zegt dat er recentelijk extra maatregelen zijn genomen, maar moet discreet blijven. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stuurde extra toezichtspatrouilles van de federale politie naar Joodse instellingen in Antwerpen en Brussel.

De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene registreerde tussen 7 oktober en 6 november dertien feiten van haat en discriminatie, waarvan zes van antisemitisme. In dezelfde periode vorig jaar ging het om vier feiten, waarvan een van antisemitisme.

De Antwerpse politie stelde sinds 7 oktober al meer dan 90 processen-verbaal op voor haat en discriminatie, tegenover 167 in heel 2022. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) zegt dat de Antwerpse politie goed samenwerkt met de Shmira, de Joodse veiligheidsdienst, die vijf keer meer meldingen ontvangt dan gewoonlijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni