© PhotoNews | Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

Appartement onbewoonbaar door brand in Brussel

© Belga
05/11/2022

In Brussel heeft zaterdagnamiddag een brand gewoed in een flatgebouw aan de Van Arteveldestraat. Daarbij vielen geen gewonden maar door de brand is wel een appartement onbewoonbaar. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het vuur ontstond zaterdagnamiddag omstreeks 15.30 uur in de keuken van een flat op de tweede verdieping van een vier verdiepingen tellend gebouw. Bij aankomst van de brandweer waren alle bewoners veilig geëvacueerd en was de lokale politie Brussel Hoofstad/Elsene al ter plaatse. De brandweer slaagde erin het vuur te blussen maar het getroffen appartement is wel ernstig beschadigd. De nutsvoorzieningen naar de flat werden ook afgesloten zodat de flat minstens tijdelijk onbewoonbaar is.

"De bewoners gingen zelf voor onderdak zorgen", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De brand werd vermoedelijk veroorzaakt doordat hete olie in een pan vuur vatte. We raden daarom aan om gebruik te maken van een elektrische frituurpan met thermostaat. Zo'n pan is beveiligd tegen oververhitting en voorkomt dat de olie uit zichzelf ontbrandt."

"Als er toch olie in een pan ontvlamt, zet dan meteen de warmtebron, het fornuis of de kookplaat uit, als dat tenminste veilig kan", gaat de woordvoerder verder. "Dek de pan af, als dat kan. Verplaats de pan niet en gooi er ook nooit water, dat kan een vuurbal veroorzaken. Zet de dampkap af als dat veilig kan, verlaat de keuken, doe de deur dicht, waarschuw anderen en bel 112."

In het appartement waren rookmelders aanwezig, maar die waren buiten werking, aldus nog de brandweerwoordvoerder: "Ze hadden een platte batterij. Het is daarom goed regelmatig de werking van dergelijke levensreddende melders te controleren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie