Appartement in Sint-Gillis deed dienst als 'fabriek' voor valse documenten

De Italiaanse politie liet zaterdag weten een Algerijnse man te hebben gearresteerd die vermoedelijk valse papieren heeft verstrekt aan onder meer Salah Abdeslam. De documenten blijken te zijn vervaardigd in een appartement in Sint-Gillis, waar honderden papieren zijn vervalst voor de meest gezochte terroristen van Europa. 

Een maand voor de aanslagen in Parijs viel de politie binnen in het appartement in Sint-Gillis, in het kader van een groot onderzoek naar vervalste documenten. Dat schrijft Politico donderdag. 

De man die de 'documentenfabriek' vermoedelijk leidde, is Djamal Eddine Ouali, een Algerijn die zaterdag gearresteerd werd in Zuid-Italië. 

In het arrestatiebevel van Ouali, dat in december uitgegeven is en waaruit Politico citeert, staat dat het appartement in Sint-Gillis niet meer dan 40 meter groot is en op het moment van de inval vol stond met 'computers en ID-kaart printers, een hete drukpers evenals honderden vervalste ID-kaarten, Belgische SIS-kaarten en rijbewijzen van uitstekende kwaliteit'.

Een aantal van die documenten is sindsdien gelinkt aan Salah Abdeslam, en aan Najim Laachraoui, de 24-jarige terrorist die zich opblies in de vertrekhal in Zaventem op 22 maart. 

Cruciaal in jacht op IS-netwerk
Sinds de aanslagen in Parijs, kreeg de Belgische politie opnieuw aandacht voor het appartement, dat een cruciaal onderdeel vormt in de jacht op het terrorisme netwerk van IS. 

Zo zou een Belgische ambtenaar hebben gezegd dat documenten die in het appartement gevonden zijn, hem naar het safehouse in Vorst hebben geleid, waar speurders een ontstekingsmechanisme, een IS-vlag en vingerafdrukken van Abdeslam vonden. Evenals naar een huis in Auvelais waar DNA van Laachraoui is gevonden. 

Ouali, de Algerijnse verdachte, riskeert een celstraf van tien jaar voor deelname aan een criminele organisatie, vervalsing van documenten en het helpen van illegalen om een land binnen te raken. Van terroristische daden wordt hij echter niet verdacht. 

Volgens de Belgische onderzoeksrechter die belast is met Ouali's zaak is er geen bewijs dat Ouali opzettelijk documenten verstrekt aan terreurverdachten, of dat hij wist 'wie ze waren en wat ze van plan waren,' citeert Politico Marie-Geneviève Tassin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?