Applicatie CitizenMap brengt defibrillatoren in Brussel in kaart

De ontwikkelaars van het Molenbeekse MolenGeek en de brandweer van Brussel hebben woensdag hun applicatie CitizenMap voorgesteld. De app wil de gegevens van de defibrillatoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in beeld brengen.

De applicatie is het eerste resultaat van de hackathon rond "First Aid & Emergency Services", die MolenGeek in mei 2016 organiseerde. Een jaar na de opstart van het idee is de mobiele toepassing nu helemaal gebruiksklaar.

De bedoeling is het nog beter in kaart brengen van de toegankelijkheid en de technische specificaties van de defibrillatoren. Om zo nog meer levens te redden. Om die gegevens te verzamelen, krijgen de ontwikkelaars hulp van het Rode Kruis. Hun vrijwilligers nemen deze zomer deel aan de testfase van de applicatie door in de Brusselse gemeenten de applicatie te testen en gegevens toe te voegen.

Na de testfase en de integratie van de gegevens in de systemen van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de applicatie opengesteld voor het publiek.

Brussels staatssecretaris van Dringende Medische Hulp C├ęcile Jodogne was woensdag aanwezig bij de voorstelling. "Het is de eerste keer dat de burgers zich met hun talenten vrijwillig tot een de openbare diensten richten om een echte partnerschap aan te gaan. En dat om zelf een openbare dienst te verlenen aan het publiek. Dat is een zeer sterk signaal", aldus Jodogne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?