Arbeidsomstandigheden toeleveranciers Nieuwstraat: Maybeline enige topscore

© brusselnieuws.be
12/01/2012
De Actie Schone Kleren Campagne heeft de arbeidsomstandigheden van de toeleveringsbedrijven van 36 modeketens onderzocht. Met de resultaten trokken ze naar de Nieuwstraat. Slechts een keten haalde de hoogste score: Maybeline.

"We hebben de modeketens een vragenlijst toegestuurd en hebben ook online onderzocht hoe de situatie was in de toeleveringsbedrijven", zegt Frieda De Koninck, coördinator van Actie Schone Kleren Campagne aan brusselnieuws.be.. "De vragen die we daarbij stelden waren de volgende. Is er een gedragscode? Wordt die toegepast? Gebeurt er (onafhankelijke) controle? En tot slot, is er transparantie over de structuur van de organisatie en de inspanningen voor de arbeiders?"

Maybeline haalde als enige winkel groen, meteen de hoogste score. Geel, de score voor "goede beleidsinstrumenten" was er onder meer voor Vero Moda, G-Star, Only en Levi Strauss.

De slechtste score, score zwart of de score voor "geen of onbekende beleidsprogramma's" was er onder andere voor de Belgische modeketens River Woods, Talking French, JBC, E5 Mode en AS Adventure.

Zwarte code
"De zwarte code betekent dat de bedrijven niet op onze vragenlijst geantwoord hebben en dat we geen informatie terugvonden over hun inspanningen tegenover het personeel," zegt De Koninck. "Dat betekent niet noodzakelijk dat er geen positief beleid is, maar het is toch een teken aan de wand. Er zijn al bijna 20 jaar campagnes over de werkomstandigheden van de toeleveringsbedrijven. Als die bedrijven inspanningen leveren, dan zouden ze daar toch over communiceren, of zouden we daar toch op zijn minst iets over moeten kunnen terugvinden."

Een aantal modeketens hebben wel een positief personeelsbeleid, maar kregen toch niet de hoogste score. "Mexx en H&M zijn bijvoorbeeld lid van Fair Labor Association, een onafhankelijke organisatie die bedrijven controleert," legt De Koninck uit. "Ze hebben echter geen groene score gekregen omdat de rol van de vakbonden in die toeleveringsbedrijven niet zo sterk is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni