Architecten dromen nieuw Muntcentrum

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
27/08/2012
Met een nieuwe buitenstructuur en veel groen de kolos van het Muntcentrum omtoveren tot een hedendaagse landmark. Het is een voorstel van Brussels Cooperation, een jong architectenbureau. Er zijn voorlopig geen plannen om het project ook echt uit te werken. "Het is een denkoefening."

Het Muntcentrum, een relict van de visie op Brussel in de jaren 1960, beantwoordt niet meer aan de hedendaagse esthetiek. Toch hoeft het voor de architecten van Brussels Cooperation (BC) niet worden platgegooid. "Dat zou teveel afval genereren en is ook niet evident met het knooppunt van metro en premetro eronder", zegt vennoot Wesley Degreef aan brusselnieuws.be.

In de visie van BC krijgt het massieve gebouw een nieuwe, doorzichtige buitenstructuur als een neergedaalde wolk. Hoewel het gebouw zo groter wordt, lijkt het plots een pak lichter. Het nieuwe omhulsel kan worden opgehangen aan de bestaande betonstructuur. Daarnaast plannen de architecten ook heel wat groen, op de verdiepingen en op het dak.

De bestaande administratieve ruimtes kunnen blijven bestaan. In de aanbouw zouden verschillende zalen komen die voor culturele evenementen gebruikt kunnen worden. "Het zou een centrum kunnen worden waar de vele culturele spelers in Brussel kunnen samenkomen onder de noemer Brussels Cultural City Lab (BCCL)."

BC heeft een pak culturele instellingen aangeschreven om te vragen welke ruimtes zij ontberen. "Er zou bij voorbeeld een concertzaal kunnen komen waar de AB en de Botanique samen concerten kunnen organiseren. Het kan ook een oplossing bieden als een gemeenschapscentrum voor een keer een grote ruimte nodig heeft."

Skybar en daktuin
Bovenop zou een daktuin komen met een skybar. "Het zou een plek kunnen zijn waar leidende figuren elkaar ontmoeten en beslissingen nemen tussen pot en pint, zoals dat vroeger ook in de Martinitoren aan het Rogierplein gebeurde."

Vraag is of het project realistisch is. Bouwpromotoren staan tegenwoordig niet te springen om verschillende functies, in dit geval culturele en administratieve, te mengen in één gebouw. "Het is een denkoefening maar ze is wel helemaal uitgewerkt", aldus nog Degreef. "Om het plan uit te voeren zou het gebouw gekocht moeten worden door een overheid, bij voorbeeld de Stad Brussel die er nu haar administratief centrum heeft. Voor de privésector telt alleen winst en is dit niet interessant."

De eerste plannen voor het BCCL dateren van 2009 maar het project kreeg pas een update, onder meer na overleg met Bart Dhondt en Bruno De Lille, kandidaten voor Groen in Brussel-Stad.

Het Muntcentrum werd opgeleverd in 1971. Het kwam in de plaats van de neoklassieke hoofdzetel van de post uit 1895.

Brussels Cooperation werkte onlangs nog mee aan de tentoonstelling Foto Kanal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni