De Arenbergbioscoop overweegt de verhuis van de Koninginnegalerij in hartje Brussel naar de site van Wiels in Vorst. De voorlopige plannen omvatten vijf filmzalen met in totaal 930 plaatsen.

Al sinds 1939 is er in de Koninginnegalerij een bioscoop, eerst de Cinéma des Galeries, later overgenomen door Cinema Arenberg. Arenberg wil uitbreken uit zijn te krappe ruimte in het stadscentrum, meldt Le Soir dinsdag. Directeur-generaal Thierry Abel bevestigt het bericht aan brusselnieuws.be.

De verhuisplannen verrassen enigszins. Waarom kiezen voor een locatie zo ver van het stadscentrum? "Er is ruimte voor vijf zalen, en er is de meer hedendaagse architectuur, die beter aansluit bij het profiel van onze bioscoop," zegt Abel. "Ook het gebrek aan parkeerplaatsen in het centrum is een probleem."

Nieuwbouw
Beliris, de instantie die met federaal geld werken van nationaal belang uitvoert in Brussel, liet alvast een haalbaarheidsstudie opstellen door het architectenbureau MA² van Francis Metzger, gespecialiseerd in de renovatie van culturele ruimten. De bioscoop zou er komen in een nieuwbouw naast het kunstencentrum Wiels in Vorst. Het nieuwe complex zou nog rechts van het Brassgebouw - een cultureel centrum van de gemeente Vorst - komen.

Het project voorziet in de bouw van vijf filmzalen: één grote met 450 plaatsen en vier kleinere zalen met 120 plaatsen. Op zijn huidige stek beschikt de Arenberg over één zaal met 210 plaatsen en één met 180 plaatsen.

De kantoren voor de administratie en voor sociaal-culturele animatie, zoals filmeducatie, zijn gepland in een nu leegstaand gebouw aan de Van Volxemlaan, gebouwd in 1892 door architect Bordiaux. Het betreft de vroegere kantoren van de brouwerijdirectie. Ook een café en/of restaurant op de gelijkvloerde verdieping behoren tot de plannen. Op de bovenverdieping wordt in een polyvalente zaal met 120 plaatsen voorzien. Er komt een ondergrondse parking, maar hoeveel plaatsen die zal tellen wil Abel nog niet zeggen.

De nieuwbouw komt er achter het gebouw van Bordiaux, op een braakliggend stuk grond van 2.000 m² dat tot de spoorweg reikt. Beidde gebouwen worden door een glazen galerij.

Potentieel
Is Arenberg wel zeker dat het zo veel volk kan lokken in een wat afgelegen wijk? Thierry Abel: "Er is een enorm cultureel potentieel in de wijk, waar behalve Wiels onder meer ook de dansschool Parts aanwezig is. We willen niet losstaan van de buurt, en onze scholenwerking, waarmee we nu al 35.000 scholieren bereiken, uitbreiden. We zijn op amper vijf tramhaltes van het Zuidstation, en in Sint-Gillis, Vorst en Ukkel is er een grote behoefte aan een filmruimte."

De kostprijs van het project varieert volgens Abel tussen 15 en 18 miljoen euro. Het gaat om een gemengde financiering met privémiddelen, middelen van Beliris en het Brusselse Gewest. Aangezien het gebouw van Blomme beschermd is, biedt de renovatie perspectieven voor subsidies door het Gewest.

Abel benadrukt dat er nog vele stappen moeten gezet worden in dit dossier, zoals de aanvraag voor een bouwvergunning.

Cinéma Arenberg / Galeries

Eind december verviel de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg in de Koninginnegalerij. Een verlenging van het contract zag de eigenaar van het pand niet zitten. Een opvolger in de hoedanigheid van regisseur Henri de Gerlache bood zich al snel aan om de cinema over te nemen.  Op 18 januari 2012 ging de cinemazaal opnieuw open onder de naam Galeries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cinéma Arenberg / Galeries

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni