Artsensyndicaten: 'Schrijf geen ziektebriefjes meer voor actievoerende agenten'

© PhotoNews

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) roept alle artsen op, geen welwillendheidsattesten af te leveren.

De oproep van BVAS komt er nadat Brusselse politieagenten zich volgens mediaberichten massaal ziek hebben gemeld als protest tegen een te hoge werkdruk en de hervormingen van het politiestatuut. BVAS wijst erop dat de arts-patiëntrelatie een vertrouwensrelatie is die niet misbruikt mag worden om een ziektebriefje van een arts te verkrijgen.

"Tekenen van ziekte zijn vaak subjectief en niet steeds te objectiveren tijdens één enkele raadpleging", stelt BVAS in een persmededeling donderdagmiddag. "Vandaar ook dat een arts, om zijn anamnese af te nemen en om eventueel een attest op te maken, zich baseert op wat zijn patiënt zegt en dat de arts zijn patiënt ook a priori gelooft. Van patiënten wordt gevraagd dat ze die vertrouwensrelatie met hun arts niet misbruiken om een medisch niet-gerechtvaardigd ziektebriefje te bekomen." Een anamnese is wat een patiënt met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van zijn ziekte of aandoening aan een zorgverlener kan vertellen.

BVAS herhaalt dat een arts geen welwillendheidsattest mag afleveren, zelfs al is hij solidair met de redenen die zijn patiënt aanhaalt. In het geval van twijfel kan de arts ofwel weigeren een attest af te leveren (maar dat kan de therapeutische relatie met de patiënt schaden en nadelig zijn voor de toekomstige zorgrelatie), ofwel kan hij een attest afleveren waarin staat dat hij zich als arts enkel baseert op de verklaringen van zijn patiënt, zoals studentendokters gewoonlijk doen voor studenten tijdens de examenperiode.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?