Asielzoekers kamperen in Maximiliaanpark

© tvbrussel
17/08/2010
In een park aan de Antwerpsesteenweg in Brussel bivakkeren een dertigtal asielzoekers in zelfgebouwde barakken en tentjes. Er zijn veel gezinnen bij met kleine kinderen. Ze hebben geen recht meer op opvang omdat ze al verschillende asielvragen hebben ingediend.

In het park tegenover het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen aan de Antwerpsesteenweg bivakeren sinds een aantal weken asielzoekers. Wie het park bezoekt, waant zich midden in de hoofdstad even in een ontwikkelingsland. De mensen wonen er in zelfgebouwde barakken en tenten. Ze worden niet meer opgevangen door een officiële instantie. Intussen wachten ze op een antwoord op hun zoveelste asielaanvraag.

"Marokkanen, Afghanen en Pakistanen uit de buurt geven ons eten en zo kunen we hier overleven," zegt," zegt Zoran Cosic uit Bosnië. "Zelf hebben we niets, geen geld en geen kleren. Als het zoals nu enkele dagen op rij regent, zijn onze tenten helemaal nat."

De meeste kampeerders komen uit ex-Joegoslavië maar er zijn ook mensen uit Syrië en Turkije bij. Er zijn ook heel wat jonge kinderen die met hun ouders op deze wijze moeten overleven. "Ik woon hier met mijn papa, mame, twee zussen en vier broers," getuigt de elfjarige Piero Melnikov. "We hebben al drie asielaanvragen ingediend maar ze geven niets en zeiden dat we buiten moesten slapen omdat er geen plaats is."

Misbruik van de procedure
Volgens het hoog commissariaat voor de vluchtelingen hebben een aantal van deze mensen al vele keren asiel aangevraagd. Een nieuwe wet zegt nu dat asielzoekers die al meerdere asielaanvragen hebben gedaan geen recht meer hebben op opvang in België

"Sommige mensen zitten al aan hun zesde aanvraag," zegt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de vluchtelingen. "Men blijft een aanvraag indienen om het verblijf te verlengen maar met misbruik van de procedure. Sinds kort beperkt een nieuwe wet de mogelijkheid tot het geven van onthaal bij meervoudige aanvragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni