Asielzoekers niet meer welkom bij OCMW

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
03/11/2011
Het lijkt het Brusselse OCMW menens: asielzoekers komen niet meer in aanmerking voor opvang, en ook de ministers, binnen de Vlaamse en Franse Gemeenschap bevoegd voor bijstand aan personen, sluiten de rangen. De boodschap aan de federale overheid: doe jullie werk.

Het Brusselse OCMW, onder leiding van de PS'er Yvan Mayeur (die ook federaal parlementslid is), heeft vorige week aangekondigd dat het een gebouw heeft aangekocht in de Koningsstraat 139. Tegen midden november wil het openbaar centrum het gebouw genoeg opgeknapt hebben om er tijdens de barre wintermaanden maximaal vierhonderd daklozen in onder te brengen. Wanneer de temperaturen opnieuw positief worden, zal het gebouw gebruikt worden door het Brusselse OCMW om enkele diensten in onder te brengen en om in geval van calamiteiten burgers te herbergen, na een gasontploffing of brand bijvoorbeeld. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft voor de werking van de noodopvang een miljoen euro veil. Het gebouw en de renovatie kostten het OCMW dan weer vijf miljoen euro.

Verzuurd
Nieuw is dat zowel de OCMW-voorzitter als de bevoegde ministers binnen de Vlaamse en Franse Gemeenschap, Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo), zeggen dat asielzoekers niet langer welkom zijn. Mayeur: "Het federale niveau is bevoegd voor de opvang van die mensen; zij moeten dan ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Asielzoekers zijn onze doelgroep niet en wegen op het budget van het OCMW." Opmerkelijke taal voor een PS'er, maar het water staat Mayeur dan ook aan de lippen. De problemen zijn ook niet puur Brussels, maar wel grootstedelijk. Toch roept Mayeur het federale niveau op om een spreidingsplan voor asielzoekers te maken, omdat de hoofdstad de toevloed aan asielzoekers niet meer aankan. "Vlaanderen en Wallonië moeten ook hun deel opvangen."

Brigitte Grouwels geeft Mayeur volmondig gelijk, en ze gaat zelfs nog een stap verder: "Asieldossiers moeten veel sneller afgehandeld worden, en als het kan, moeten uitgeprocedeerden sneller uitgezet worden. Want de toestand zoals hij jarenlang bestaan heeft, verzuurt de mensen en ondermijnt de traditionele naastenliefde. Als de burger vindt dat het genoeg is geweest, dan is het genoeg."

Eén minister
Het is nog maar de vraag of de interministeriële werkgroep die onlangs in het leven is geroepen, voldoende voorbereid is op de komende winter. Cijfers over daklozen zijn bijna altijd momentopnames die sterk vertekend zijn doordat ze doorkruist worden door groepen asielzoekers. Grouwels: "Het is op zich al opmerkelijk dat de PS een bocht heeft gemaakt in het asielbeleid." Mayeur: "Er komt best één minister bevoegd voor asiel, migratie en opvang van asielzoekers." Nu zijn die twee bevoegdheden nog opgedeeld tussen de federale staatssecretarissen Melchior Wathelet (CDH) en Philippe Courard (PS). Opnieuw Mayeur: "Courard heeft te weinig middelen, en dat dankzij de andere regeringspartijen." Ondertussen mag natuurlijk niet vergeten worden dat de PS al sinds eind jaren 1980 onafgebroken in de regering zit.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni