Atypische woontoren aan Saincteletteplein

Tim Gatzios
© BRUZZ
05/07/2017

Aan het Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek komt met 'Dockside' een nieuwe woontoren. "Maar het is geen cliché toren," zeggen de Brusselse bouwmeester en de bouwpromotoren. Het wordt een gebouw "dat ruimte teruggeeft aan de stad", wat de kwaliteit van de openbare ruimte rond het gebouw ten goede moet komen. De bewoners kunnen rekenen op veel licht en ruimte voor fietsen.

De nieuwe toren komt aan het Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek, op de plek waar een meubelwinkel op dit moment nog de laatste tafels en stoelen van de hand doet. "Maar het is geen cliché toren," zegt de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret aan BRUZZ. Hij werkte voor de architectuurwedstrijd samen met de bouwpromotoren. "Niet cliché, dat wil zeggen: niet rank, hoog of spits. Maar wel een stedelijk gebouw dat de inspiratie haalt bij de grote appartementsgebouwen aan de andere kant van het Kanaal."

"Het voorbeeld voor de toren is het bekende gebouw Le Saillant de l’Yser, en niet de toren Upsite die wat verder naast het Kanaal staat," zeggen ook de bouwpromotoren in een persbericht. Dat zijn Urbicoon, Kumpen en Steps Real Estate. Le Saillant de l'Yser is het appartementsgebouw tegenover de Citroëngarage, dat het uitzicht van het IJzerplein bepaalt.

Zennetuin
Geen hoge, spitse toren dus, maar een lager en wat massiever gebouw. Toch zal het minder plaats innemen dan de meubelwinkel vandaag. "Het gebouw wijkt een beetje terug en geeft de stad dus ook ruimte terug. De ontwikkelaar gaat het perceel niet volbouwen," zegt Borret. Zo wordt het pleintje voor de toren dus wat groter. Ook het voetpad langs het Kanaal wordt breder, er komt een arcade waar voetgangers onder kunnen wandelen.

Die arcade loopt door tot de buren van TRUSS, de nieuwe sportzaal met woningen die op dit moment gebouwd wordt. Daar komt een groot portaal.

Aan de andere kant van het gebouw wordt ook ruimte gelaten voor de Zennetuin (die momenteel gesloten is door vandalisme). Dat parkje zou zo in de toekomst achter alle gebouwen langs het Kanaal kunnen lopen, van de Koolmijngraversstraat tot het Saincteletteplein. Zo ontstaat een smal park van 300 meter lang, in een dichtbebouwde buurt. De smalle Werkhuizenstraat wordt luchtiger.

'Het nieuwe wonen'
Een massieve toren dus, maar schijn bedriegt, want het gebouw is opgebouwd rond een atrium. Het is dus hol. Dat moet zorgen voor een hoge levenskwaliteit voor de toekomstige bewoners, hopen de promotoren. Via het atrium komt er veel licht in de appartementen en het doet ook dienst als een grote collectieve ruimte.

Vernieuwend is dat het gebouw geen fietsparking in een donkere ruimte krijgt. "De fietsenstalling komt bij het atrium, maar er zullen ook extra grote liften komen zodat mensen met hun fiets naar boven kunnen gaan. Ze hoeven hun boodschappentassen dus niet van de fiets te halen, en kinderen kunnen ook in het fietsstoeltje blijven zitten tot ze thuis zijn," klinkt het bij de bouwmeester. De fiets kunnen ze zo ook vlak buiten hun appartement parkeren.

"Het woongebouw doet daarmee wat Scandinavisch aan, een toepassing van het 'nieuwe wonen'. Het is zo echt een gebouw voor mensen die houden van de stad, voor hardcore stedelingen, voor mensen die niet afgeschrikt worden door wonen aan het Saincteletteplein."

Multifunctioneel
Het gebouw krijgt nog andere functies. Op de begane grond komt commerciële ruimte, voor een café, winkels of een brasserie. De hele 'sokkel' is publiek toegankelijk. Op de eerste verdieping komen bureaus of plaatsen voor coworking. Die verdieping is door geluidsoverlast vaak minder interessant om in te wonen.

45 kandidaten deden mee aan de architectuurwedstrijd, de winnaar is een combinatie van V+, TRANS en MSA. V+ en MSA wonnen onlangs nog een belangrijke architectuurprijs voor een appartementsgebouw in Schaarbeek.

De bouw van Dockside start wellicht medio 2018, in 2021 moet het gebouw afgewerkt zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni