Au bord de l'eau dichter bij park

© Bart Dewaele

Het parkje rond het Momument voor de Arbeid ligt er vandaag stil bij. Zaterdag zal dat anders zijn. Dan wordt er in het park in de Claessensstraat in Laken een geef-, neem- en deelfeest onder de naam ‘Een gegeven moment/un moment donné... Au bord de l’eau’ georganiseerd. De vergunningen voor een picknicktafel, barbecue en mobiel kantoor die de buurtbewoners net verkregen, zullen dan ook gevierd worden.

Onder de naam ‘Au bord de l’eau’ ijveren de buurtbewoners al enige tijd om het stukje groen aan de Claessensstraat en de Jules De Troozbrug van Laken te mogen gebruiken. Het parkje rond het Monument voor de Arbeid wordt doorheen het jaar afgesloten door grote hekken. Tot tien jaar geleden, voor de plaatsing van de hekken, kwamen de buurtbewoners er picknicken en verpozen in de zon, kijkend naar Brussel. De buurtbewoners willen het weinige groen in de buurt herwaarderen en er opnieuw een ontmoetingsplek voor de buurt van maken. Dat willen ze op twee manieren doen: al feestend en met veranderingen op lange termijn.

Een eerste feest werd georganiseerd op 25 april en werd ondanks de miezerige regen een succes. Op naar stap twee: het park op regelmatige basis toegankelijk maken. Aangezien heel wat partijen betrokken zijn bij het kleine stukje grond, is vooral dat laatste een werk van lange adem. Buurtbewoonster en mede-initiatiefneemster Lotte Stoops: “De aanvragen voor de vergunningen en goedkeuringen vragen heel wat werk. Politie, de gemeente, Brussel Mobiliteit en de haven zijn betrokken partij. Er komt heel wat administratie bij kijken om het parkje toegankelijker te maken. Maar alle partijen reageren positief. Beetje bij beetje werken we aan de droom van de buurt om kinderen opnieuw op het gras te laten voetballen. Op het eerste feest wilden we kijken of de dromen van de buurtbewoners dezelfde richting uitgaan. Erna zijn we gestart met verschillende aanvragen.” Enkele vergunningen zijn net verkregen. Naast een picknicktafel, mogen de buurtbewoners een mobiel kantoortje plaatsen en barbecues organiseren.

Zomer in het park
Het mobiel kantoortje wordt mogelijk een container, waar soms een bar in huist, en die dient als opslagplaats of effectief als bureau. Tijdens de barbecues zullen de buurtbewoners fungeren als conciërges. “Binnenkort willen we het parkje af en toe op woensdag en zondag openstellen, zodat mensen uit de buurt er kunnen vertoeven of barbecueën. Daar zullen dan telkens enkele mensen van Au bord de l’Eau aanwezig zijn om te verzekeren dat de plek gerespecteerd wordt en we er opnieuw een positief verhaal van kunnen maken. Maar we dromen niet enkel van een ontmoetingsplek. We willen graag op regelmatige basis activiteiten organiseren. Met verschillende socio- en culturele organisaties in de buurt bekijken we of ze enkele van hun zomeractiviteiten in het park kunnen houden. We zouden er kinderactiviteiten kunnen houden, wekelijkse workshops organiseren, ...”

Om de buurt te laten proeven van de mogelijkheden, organiseren ze 20 juni een geef-, neem- en deelfeest. Au bord de l’eau gaat op zoek naar de noden en talenten uit de buurt die zowel kansarm als kansrijk is. Wie dingen te veel heeft of nog iets zoekt, kan terecht op de Marché gratuit. Wie graag zijn haar wil laten knippen, kan zich installeren in de kappersstoel in openlucht. Er is een fietsherstelatelier en pilateslessen in openlucht. Er wordt een gratis maaltijd gekookt, gemaakt met gerecupereerde groenten en fruit van de markt van Bockstael, in samenwerking met de Lakense poot van Resto du Coeur. De essentie ligt in het delen, of het nu gaat over workshops, een nieuwe snit, spulletjes of een glimlach. Hiermee wil Au bord de l’eau van de negatieve vicieuze cirkel rond het park positief maken. De verschillende initiatieven kunnen anderen goesting geven om er ook iets te doen, naar de plek te komen, te barbecueën en zich de plek mee toe te eigenen.

Skyline
Na al dat geven, nemen en delen worden de krachten gebundeld om samen een heuse picknicktafel te bouwen. Deze zal na het feest mogen blijven staan en zal al feestelijk in gebruik worden genomen. Als kers op de taart wordt er een grote barbecue georganiseerd, met zicht op de ondergaande zon en de skyline van Brussel. Zo kunnen ook buurtbewoners die deelnemen aan de ramadan aanschuiven en kan iedereen het parkje bij valavond leren kennen. “Ondertussen blijven we dromen van een park zonder hek. Een parkje waarbij enkel ’s avonds het hek op slot gaat zou een eerste stap kunnen zijn.”

Zaterdag 20/6, 16-23 uur, ‘Een gegeven moment/un moment donné...Au bord de l’eau’
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?